Успјешна приватизација нафтног сектора у Српској

Глас Српске
Успјешна приватизација нафтног сектора у Српској

МОДРИЧA - Приватизација нафтног сектора у Републици Српској обављена је успјешно, а резултати које постиже модричка Рафинерија уља потврђују да је Влада РС нашла доброг стратешког партнера, изјавио је јуче у Модричи премијер Српске Aлександар Џомбић.

Он је послије посјете Рафинерији уља у Модричи и разговора са менаџментом овог предузећа, изразио задовољство резултатима које постиже модрички произвођач моторних уља и индустријских мазива, као и укупном активношћу "Нестро групе", чији је већински власник руска компанија "Зарубежњефт", пренијеле су агенције.

Генерални директор Рафинерије уља Перо Дугић рекао је да су предсједник и потпредсједник Владе РС Aлександар Џомбић и Џерард Селман информисани да ће укупан приход Рафинерије уља у овој години бити око 75.000.000 КМ.

- Резултати ће бити најбољи у 57 година дугој историји Рафинерије - нагласио је Дугић.

Према његовим ријечима, до јуче су прерађене 82.000 тона базне уљне сировине из Рафинерије нафте у Броду. До краја године биће прерађено планираних 85.000 тона базне уљне сировине и 14.000 тона моторних уља и индустријских мазива чиме ће бити остварена укупна прерада и производња 99.000 тона свих производа Рафинерије.

Дугић је навео да је планом за идућу годину предвиђено да буде прерађено базних сировина у количини од 90.000 тона и произведено и пласирано готових производа у количини 20.000 тона.

- Рафинерија уља има неколико развојних пројеката за будући период. Почела је реализација пројекта новог постројења за производњу индустријских и моторних мазива капацитета 40.000 тона. Послије тога слиједи изградња линије за производњу хидрокрекованих, односно хидроизомеризованих базних уља у "Уљном комплексу" рафинерија нафте у Броду и уља у Модричи капацитета 200.000 тона. Планирано је да овај пројекат буде завршен до краја 2013. године - истакао је Дугић.

Преузимање OMV-а

Директор "Оптима групе" Сергеј Белов рекао је да је "Оптима група" добила понуду за преузимање продајних објеката аустријске компаније OMV. Он је навео да се понуда OMV-а односи на комплетну имовину OMV-а у Хрватској и БиХ.
- Понуда је веома озбиљна и у "Оптима групи" о њој озбиљно размишљамо - истакао је Белов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана