Услуге ревизора од 4.000 до 20.000 КМ

Марина Чигоја
Услуге ревизора од 4.000 до 20.000 КМ

БAЊAЛУКA - Минимална накнада коју предузећа у Републици Српској морају да плате ревизорским кућама за прегледање пословних књига износи 4.000 марака плус ПДВ, а у појединим фирмама цијена ревизије достиже и до 20.000 марака, што је, према ријечима привредника, неприхватљиво.

Директор и власник предузећа "Спектар дринк" из Бијељине Ђорђе Славињак каже да је апсурдно да минимална сатница за ра­д ревизора износи 50 марака, односно 400 марака на дан или 9.000 мјесечно, у држави гдје је просјечна пензија испод 400 марака, а бар трећина радника нема ни толику мјесечну плату.

- Појединци немају разумијевања за предузећа и користе државне органе да спроводе своје интересе. Један од таквих случајева је доношење одлуке о обавезној ревизији приватних предузећа. Привредници су јединствени у ставу да је овај закон неприхватљив, непотребан и бесмислен. Сврха ревизије је да власник капитала има информације о пословању предузећа и провјери рад менаџмента. Пошто у приватним предузећима власници углавном и руководе њима, није потребна ревизија да би им неко рекао како послују - казао је Славињак.

Он је нагласио да је невјероватно да су Влада и Народна скупштина Републике Српске подржали Правила о критеријумима о утврђивању накнаде за извршене услуге ревизије.

- Aпсурд је још већи јер је све ово у супротности са принципима слободног тржишта. Спорним правилником се дефинише минимална цијена услуга приватних фирми, у овом случају ревизорских кућа. A та цијена је вишеструко већа од тренутне тржишне цијене за исти посао - казао је Славињак.

Управни одбор Привредне коморе Републике Српске почетком мјесеца упутио је иницијативу министру финансија Српске Aлександру Џомбићу за измјену Правила о критеријумима за утврђивање накнада за извршене услуге ревизије, јер сматрају да њихова примјена има неповољне финансијске ефекте на привреду.

Портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић каже да је према правилима за утврђивање накнада за извршене услуге ревизије, које је донио Савјет за рачуноводство и ревизију, одређен минималан износ за ревизорске услуге од 4.000 марака плус ПДВ.

- Зато је неопходна измјена ових правила у дијелу који се односи на утврђивање најнижег износа накнада, односно инсистирамо да се код процеса ревизије финансијских извјештаја примјењује слобода уговарања предвиђена чланом 29. Закона о рачуноводству и ревизији РС - казао је Благојевић.

У Министарству финансија кажу да ће иницијатива за измјену ових правила бити разматрана на идућој сједници Савјета за рачуноводство и ревизију Републике Српске.

Ова сједница требало би да буде одржана почетком идућег мјесеца.

Контрола ревизора

Владимир Благојевић каже да је потребно прописати и контролу рада ревизора у смислу броја извјештаја које један ревизор може да уради како би се постигао планирани квалитет ове услуге.

- Тражимо да се приватна предузећа изузму из обавезне ревизије - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана