Услов и већи број испорука производа

Глас Српске
Услов и већи број испорука производа

БAЊA ЛУКA - Статус овлашћеног извозника могу добити предузећа која, уз испуњење осталих услова, имају и већи број испорука својих производа, изјавила је у петак секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори Републике Српске Aлександра Бијелић, пренијела је Срна.

- Споразумом CEFTA дате су могућности кумулације поријекла роба које су додатно проширене и Споразумом о стабилизацији и придруживању, међутим, те могућности још нису довољно искоришћене -  рекла је Бијелићева током семинара о теми "Поријекло роба и овлашћени извозник".

Бијелићева је истакла да статус овлашћеног извозника тренутно има предузеће "Целекс" из Бање Луке, а да се још неколико предузећа припрема да добију тај статус.

Референт извоза приједорске "Мире" Свјетлана Качавенда навела је да је ово предузеће, као највећи произвођач кондиторских производа, заинтересовано за добијање статуса овлашћеног извозника, што би значило и смањење трошкова приликом извоза.

Она је навела да 82 одсто продаје овог предузећа отпада на извоз, а да се највише производа извози у земље CEFTA-е и западноевропске земље.

Привредна комора РС организовала је овај семинар намијењен производним предузећима извозно оријентисаним с циљем унапређења знања о правилима стицања поријекла робе, могућностима које оно даје, кумулацији поријекла, те упознавање о могућностима које пружа статус овлашћеног извозника.

Регистар

- Каталог домаћих производа још не постоји - навела је Aлександра Бијелић и додала да Привредна комора РС тренутно ради на успостављању регистра привредних субјеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана