Ускоро усвајање стратегије Југоисточна Европа 2020

Aгенције
Ускоро усвајање стратегије Југоисточна Европа 2020

Сарајево – Стратегија "Југоисточна Европа 2020" Савјета за регионалну сарадњу /RCC/ требало би да буде усвојен у четвртак, 21. новембра, у Сарајеву на министарској конференцији Инвестиционе комисије за југоисточну Европу.

"Отварање милион нових радних мјеста у југоисточној Европи до 2020. године представља најважнији циљ стратегије назване и "Радна мјеста и просперитет у европској перспективиж", саопштено је из RCC-а.

На скупу ће се окупити министри привреде из Албаније, БиХ, Бугарске, Хрватске, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Србије, Македоније, као и представници Европске комисије и других регионалних и међународних партнера и иницијатива, међународних организација, те донаторске заједнице.

Стратегију је припремио Секретаријат RCC-а у консултацијама са владама земаља из југоисточне Европе, Европском комисијом и одговарајућим регионалним и међународним институцијама након што су му тај мандат повјерили министри привреде земаља из региона, наводи се у саопштењу.

Стратегијом се наглашава заједничка визија земаља југоисточне Европе да се до 2020. године отвори до милион нових радних мјеста, тако што ће се повећати стопа запослености са 39 одсто на 44 одсто.

Предвиђено је повећање укупног регионалног трговачког промета са 94 на 210 милијарди евра, бруто друштвеног производа по глави становника са 36 одсто на 44 одсто европског просјека, те повећање броја високообразованих људи у оквиру радне снаге за 300.000.

Министарску конференцију ће отворити генерални секретар RCC-а Горан Свилановић, замјеник министра спољне трговине и економских односа Ермина Салкичевић-Диздаревић и специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана