Ускоро укидање царина на робу из БиХ

Т. Ш.
Ускоро укидање царина на робу из БиХ

СAРAЈЕВО - Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства спољне трговине и економских односа са Специјалног састанка Заједничког одбора CEFTA 2006., на основу које је дао сагласност да се прихвате царински печати достављени из UNMIK/Косова свим потписницама CEFTA споразума.

У Савјету министара БиХ су додали да су печати Косова истовјетни са изгледом печата који су договорени на билатералним преговорима српских и косовских власти у Бриселу, 2. септембра ове године.

У Министарству спољне трговине и економских односа су потврдили да су закључак Савјета министара БиХ јуче доставили Предсједништву БиХ на разматрање и коначно усвајање.

- Очекујемо да ће се Предсједништво БиХ ускоро изјаснити о закључку Савјета министара и уколико се и они усагласе са донесеном одлуком, ми ћемо одмах обавијестити Косово да је њихов печат прихваћен, како би се што прије укинуле царине од десет одсто на робу која се из БиХ увози на Косово - истакао је помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Митхад Салкић.

Самопроглашена Влада Косова је 20. јула ове године увела мјеру забране увоза робе из Србије, а за робу која се из БиХ увози на Косово, почела примјењивати царинске таксе од десет одсто. Због ове мјере, привредници из БиХ који робу извозе на тржиште Косова до сада су претрпјели милионске губитке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана