Ускоро правилник за течни нафтни гас

М. Ч.
Ускоро правилник за течни нафтни гас

БAЊA ЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС, у сарадњи са Привредном комором РС, јуче је на округлом столу у Бањој Луци разматрало радни текст Нацрта правилника о изградњи постројења за течни нафтни гас и о ускладиштавању и претакању течног нафтног гаса.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Драгана Калабић казала је да ће овим Правилником бити прописан начин и услови изградње постројења за течни нафтни гас, складиштење и претакање течног нафтног гаса, те мјере заштите од пожара и технолошких експлозија.

Она истиче да је главна употреба течног нафтног гаса или пропан бутана као енергента у домаћинствима за кување и гријање, а све се више користи и као погонско гориво.

Потражња течног нафтног гаса као погонског горива, додала је Калабићева, повећана је од 2005. године, а у току 2007. и 2008. године у БиХ је увезено око 12 хиљада тона, односно око 17 хиљада тона овог енергента.

Секретар Удружења енергетике при Привредној комори РС Перо Ћорић рекао је да ће усвајањем овог Правилника, који ће бити усаглашен са европским стандардима и директивама, бити регулисана област за коју се још увијек користе правилници који датирају из бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана