Ускоро почиње изградња погона за производњу силикагела

Срна
Ускоро почиње изградња погона за производњу силикагела

Зворник - У компанији "Алумина" из Зворника ускоро ће почети изградња погона за производњу силикагела, још једног производа из области алумосиликатне хемије.

Руководилац Службе за модернизацију у Сектору за развој "Алумине" Љубомир Јанковић рекао је да ће, непосредно уз објекат "Водено стакло", почетком наредне године почети грађевински радови на новом производном погону који би требало да обезбиједи годишњу производњу од 800 до 1.000 тона силикагела који има примјену у фармацији и другим индустријама.

Компанија овај пројекат реализује у сарадњи са познатом швајцарском фирмом "Зеохем", својим дугогодишњим пословним партнером, саопштено је данас из Службе за односе с јавношћу компаније "Алумина".

"Сарадњом са жЗеохемомж у протеклом периоду, жАлуминаж је стекла повјерење ове швајцарске компаније, тако да смо потписали уговор о дугорочној сарадњи", нагласио је Јанковић и додао да је уговором, између осталог, предвиђено да буде направљен погон за производњу силикагела.

Јанковић, који је на челу тима за реализацију овог пројекта, каже да су договорени рокови кратки, тако да су активности на припремама за ову инвестицију интензивне.

Он каже да се у Сектору за развој компаније "Алумина" убрзано ради на пројектовању опреме, те да се набавља материјал, а ускоро ће почети и израда опреме у машинској радионици компаније.

"Планирано је да се крајем марта наредне године пренесе дио опреме из Швајцарске, док током маја очекујемо да завршимо израду, набавку и постављање опреме за производњу силикагела, а одмах затим да почнемо и са његовом производњом", навео је Јанковић.

Он је додао да је план да се у "Алумини" производи силикагел, док би "Зеохем" вршио његову дораду у својој фабрици коју ће, како је најављено, саградити поред фабричког круга "Алумине".

У новом производном објекту у "Алумини", поред погона за производњу силикагела, налазиће се и производња специјалних зеолита, који су дио производног програма "Зеохема".

Технологију и опрему за њихову производњу обезбиједиће "Зеохем", а у оквиру овог производног погона биће остављен простор и за производњу бемита.

"Силикагел је профитабилан производ. Као сировину за његову производњу користићемо наше водено стакло, што представља финализацију ове производње, а уједно и одвајање од производа који у себи садрже алуминијум и зависности од прераде боксита", појаснио је Јанковић.

Директор пословне области Производња и Маркетинг у компанији "Алумина" Радислав Филиповић каже да је ово један у низу инвестиционих пројеката који се раде у овој фабрици, посебно истичући сарадњу са "Зеохемом".

"Упоредо са развојем нових производа, жАлуминаж је постала циљни партнер за многе европске и свјетске компаније које или траже производе ове фабрике, или одређено партнерство у развоју нових производа из програма који су дефинисани на бази алумосиликатне хемије, а посебно када је ријеч о неметалуршкој примјени глинице, као и производње на бази хидрата", нагласио је Филиповић.

Он каже да је један од стратешких партнера и швајцарска фирма "Зеохем", са којом "Алумина" има дугогодишњу успјешну сарадњу.

"Кроз овакво партнерство и пословну сарадњу обезбјеђујемо тржиште за наредних десетак година, не само у производњи силикагела и специјалних зеолита, него и постојећих производа из нашег производног програма које пласирамо нашем пословном партнеру из Швајцарске", истакао је Филиповић.

Компанија "Зеохем" купила је земљиште у напосредној близини "Алумине", гдје планира да изгради нову фабрику до краја сљедеће године. План је да управо "Алумина" осигурава сировине за нову фабрику швајцарске фирме у Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана