Усклађивање прописа са стандардима ЕУ

СРНА
Усклађивање прописа са стандардима ЕУ

Сарајево - Објављивањем правилника о уситњеном месу, полупроизводима и производима од меса, о методама анализа топлински обрађеног млијека за прехрану људи и о методама узорковања и анализа јестивих казеина и казеината у "Службеном гласнику БиХ", прописи из ових области усклађени су са стандардима које примјењују земље у окружењу и Европска унија.

Ова три правилника донесена су на приједлог Агенције за безбједност хране БиХ у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта, саопштено је из ове агенције.

Доношењем Правилника о уситњеном месу, полупроизводима и производима од меса субјектима у пословању са храном у свим фазама производње, прераде, обраде и дистрибуције дате су нове смјернице о условима производње, стављања на тржиште и употребе производа од меса, те је прописана обавеза да производи од меса задовоље одредбе овог прописа, појашњава се из Агенције.

Даном ступања на снагу овог правилника престаје да важи Правилник о квалитету производа од меса, који је донесен 1974. године и Правилник о квалитету производа од меса пернате перади донесен 1991. године.

Правилником о методама анализе топлински обрађеног млијека за прехрану људи прописују се референтне методе узимања узорака и анализе топлински обрађеног млијека намијењеног за прехрану људи ради контроле квалитета, који је усклађен са одговарајућим директивама ЕУ.

Са тим директивама усклађен је и Правилником о методама узорковања и анализа јестивих казеина и казеината којим се утврђују методе за анализу угушћеног млијека и млијека у праху намијењених за прехрану људи и методе узорковања за хемијску анализу за надзор кондензираних млијечних производа.

Агенција за безбједност хране БиХ, на основу Закона о храни, иницира, припрема и организује израду проведбених прописа из овог закона, а у циљу заштите интереса потрошача, омогућавања потрошачима да изврше избор у вези са храном коју конзумирају и заштите интерес произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана