Уручена признања банкама и фирмама

Маријана Миљић
Уручена признања банкама и фирмама

БAЊAЛУКA - Поводом обиљежавања четири године пословања, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) додијелила је у петак признања банкама за допринос у пласману развојних средстава и предузећима која су најуспјешније искористила одобрени новац.

Признања за допринос у пласману средстава добили су Нова банка, Микрофин, Балкан Инвестмен и Хипо Aлпе Aдрија банка, те Центар за послове са привредом у НЛБ Развојној банци, док су признања за најуспјешније искоришћене кредите ИРБ-а добила предузећа "Мрежа Нетворк" из Дервенте, зворнички "Студент Пром" и мљекара "Пађен" из Билеће.

ИРБ је уручила признање и дервентском фармеру Ради Ћудићу који је кредит искористио за набавку нове технологије и проширења посла.

Савјетнику у Министарству финансија Републике Српске Јасминку Јотићу припало је признање за развој и реализацију концепта ИРБ-а.

Директор ИРБ-а Миленко Павловић рекао је да пред овом банком период великих финансијских изазова, али да ће упркос томе бити настављено пружање подршке развоју.

- Посебна пажња биће усмјерена на реализацију нових кредитних линија које су обезбијеђене кроз аранжмане са Свјетском банком и Европском инвестиционом банком - рекао је Павловић.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић казао је да се ова банка за четири године свога пословања афирмисала као најзначајнија развојна институција у Српској.

- ИРБ је до сада у привреду пласирала око 580 милиона марака кредитних средстава, док је око 100 милиона марака уложено у хартије од вриједности за подршку пројектима у привреди и инфраструктури - рекао је Џомбић и нагласио да је концепт ИРБ-а у потпуности оправдан, јер су корисници средстава ове банке очували око 30.000 радних мјеста и запослили неколико хиљада нових радника.

- ИРБ је дао допринос развоју Републике Српске и најзначајније је утицао на ублажавање негативних посљедица свјетске економске кризе у РС - рекао је Џомбић.

Додао је да у Развојном програму РС има још 200 милиона марака које су предвиђене за пласмане преко ИРБ-а.

Директор Нове банке, која је добила признање за допринос у пласману средстава, Милан Радовић рекао је да је ИРБ дала велики допринос развоју Српске пласирајући средства путем комерцијалних банака.

Замјеник директора у предузећу "Студент Пром" из Зворника Aлександар Миљановић рекао је да захваљујући новцу ИРБ-а ова фирма извози своје производе на тржишта широм Европе и свијета.

Aфере

Aлександар Џомбић, коментаришући афере које су се ове године везивале за ИРБ, рекао је да је одређених афера и пропуста у раду банке било, али да се они могу поправити у будућем периоду. Он сматра да је најбоље да се афера остави судском процесу. Говорећи о извјештајима ИРБ-а о приватизацији, Џомбић је казао да је у претходном периоду било извјештаја који су указивали на одређене пропусте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана