Уручена локацијска дозвола за Јужни ток

Aгенције
Уручена локацијска дозвола за Јужни ток

Београд - Министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић уручио је данас локацијску дозволу за изградњу гасовода "Јужни ток" кроз Србију извршном директору предузећа "Јужни ток Србија" Душану Бајатовићу.


Почетак изградње гасовода "Јужни ток" кроз Србију најављен је за 24. новембар, а вриједност пројекта процијењена је на милијарду и 925 милиона евра.

Бајатовић је изјавио да ће у наредним данима бити расписан тендер, те да ће најдуже за три недјеље бити изабран извођач радова на овом капиталном пројекту.

Дионица "Јужног тока" кроз Србију, дуга је 421 километар и на његовој изградњи биће директно ангажовано око 25.000 људи, а посредно око 100.000 хиљада радника из српских грађевинских компанија, произвођача опреме и предузећа из услужних дјелатности.

Улаз "Јужног тока" из Бугарске у Србију биће код Зајечара, а излаз код Суботице, уз два планирана одвојка ка Хрватској и Републици Српској, а разматра се и могућност да један крак гасовода иде ка Македонији и Косову и Метохији.

Изградњу Јужног тока кроз Србију ће реализовати заједничко предузеће "Јужни ток Србија", у којем "Србијагас" има 49 одсто, а руски "Гаспром" 51 одсто власништва.

Пуштање у рад гасовода, за који се изјаснило 73 одсто грађана Србије, планирано је до краја 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана