Упркос кризи Фијат не одустају од пројекта

Глас Српске
Упркос кризи Фијат не одустају од пројекта

КРAГУЈЕВAЦ - Изузетно је важно што је италијанска компанија потврдила да не одустаје од пројекта у Крагујевцу и поред свјетске економске кризе, рекао је замјеник градоначелника Крагујевца Небојша Здравковић који је поздравио потписивање споразума између "Фијата" и Владе Србије у Торину, оцијенивши да је то важан корак за развој аутомобилске индустрије и запошљавање, преноси Бета.

- Задовољни смо најавом "Фијата" да у 2009. години у Србији планира да произведе најмање 15.000 аутомобила марке "пунто" уз могућност да се тај број удвостручи у зависности од тражње на тржишту - рекао је Здравковић.

Додао је да је извјесно да ће у јулу ове године почети и производња "пунта" са дизел мотором.

Здравковић је навео да ће се паралелно са производњом "пунта" обављати и радови на ревитализацији фабрике и сви планирани пројекти у области инфраструктуре.

Радници "Фијатове" фабрике у Србији нису изненађени најавом да ће у марту почети производња "пунта" у њиховим погонима, али су се надали да ће бити произведено 20 хиљада аутомобила, јер би то значило посао за око хиљаду радника, саопштио је предсједник Самосталног синдиката "Застава аутомобила" Зоран Михајловић.
Он је додао да производња 15.000 аутомобила практично значи продужење ранијег комерцијалног уговора са "Фијатом".
Према информацијама синдиката, рок за инвестиције од 200 милиона евра, на које се "Фијат" уговором обавезао, пролонгиран је до краја године.

Зајам

Италијански произвођач аутомобила "Фијат" добиће банкарски зајам од три милијарде евра као помоћ због великог пада пословних резултата, објавила је агенција AНСA.

Директор "Фијата" Серђо Маркионе изјавио је да очекује да ће 2009. бити једна од најтежих и историји ове компаније и да би ауто-сектор могао да изгуби 60.000 радних мјеста без помоћи државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана