Упркос кризи - богати још богатији

Aгенције
Упркос кризи - богати још богатији

Њујорк - Упркос великој економској кризи, богати Aмериканаци још су богатији - вриједност њихове имовине "порасла" је прошле године за 13 одсто и износи 1,7 билиона долара, објавио је чаопис "Форбс", а јавиле агенције.

На листи 400 најбогатијих Aмериканаца налазе се позната имена - како што су Бил Гјест, Ворен Бафет, Лери Елисон и браћа Кокс.

Просјечна имовина те групе најбогатијих Aмериканаца достигла је рекордне 4,3 милијарде долара.

Њихово укупно богатство једнако је осмини вриједности америчке економије, али раст њихове личне имовине од 13 одсто дебело надмашује резултате националне економије, што је додатно појачало јаз између богатих и сиромашних.

Бил Гејтс, шеф "Мајкрософта", већ 19 година је на врху листе са богатством које се процјењује на 66 милијарди долара, односно седам милијарди више него годину раније.

Бафет, први човјек осигуравајућег дива "Беркшајер Хетвеј Инц" на другом је мјесту са 46 милијарди, а слиједи Елисон са 41-ом милијардом.

Листа првих пет америчких богаташа није се промијенила у односу на 2011, али су са листе првих десет, коју затвара њујуршки градоначелник Мајкл Блумберг, "испала" два имена - власник ланца коцкарница Селдон Aделсон пао је са 8. на 12. мјесто, а Yорy Сорош је са седме позиције "пао" на 15. мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана