Управник се повукао из Бобар банке

Марина Чигоја
Управник се повукао из Бобар банке

Бањалука - Ликвидациони управник Бобар банке из Бијељине Саво Шеваљевић поднио је оставку на ту функцију.

На његов захтјев са те дужности га је у сриједу и формално разријешила Агенција за банкарство РС. За новог ликвидационог управника Бобар банке именован је правник из Зворника Миле Максимовић, који је јуче ступио на ту дужност.

Разлози због којих је Шеваљевић поднио оставку за сада нису познати, а он је јуче цијели дан био недоступан на телефон.

Шеваљевић је именован крајем новембра 2014. године за привременог управника Бобар банке након што је Агенција за банкарство увела принудну управу у ту банку. За ликвидационог управника именован је крајем децембра прошле године након што је на његов приједлог Агенција за банкарство одузела дозволу за рад Бобар банци и покренула поступак ликвидације. Шеваљевић је тада рекао да је банка презадужена, неликвидна и несолвентна и да је због тога предложио ликвидацију као најоптималније рјешење.

Шеваљевић је, међутим, прије неколико дана казао да је због отежане наплате кредита стечај у Бобар банци неминован и да би приједлог за његово покретање требало да поднесе 20. марта након што утврди сва потраживања. Он је тада појаснио да се у ликвидацију иде ако у ликвидационој маси има довољно новца да се намире сви повјериоци, а у супротном се проглашава стечај.

Окружно тужилаштво у Бијељини запримило је пријаву Агенције за банкарство РС против особа запослених у Бобар банци, чији је идентитет за сада непознат, због злоупотребе службеног положаја и овлашћења. У пријави је наведено да у трезору банке постоји мањак од 9,96 милиона КМ. Говорећи о нестанку тог новца, Шеваљевић је раније рекао да он није могао нестати без знања службеника банке.

- Два радника воде евиденцију о уношењу и изношењу новца из трезора банке. Истражиће се да ли су исти радници од почетка радили у трезору - рекао је Шеваљевић и додао да ће бити истражена и одговорност директора банке и његових најближих сарадника.

Агенција за банкарство РС одузела је дозволу за рад Бобар банци 23. децембра 2014. и покренула поступак њене ликвидације. Агенција је поднијела извјештај Окружном тужилаштву у Бијељини након што је њен Интервентни тим констатовао да се не подударају подаци из евиденције банке са стварним стањем. Бобар банка је била и у великом губитку, због чега јој је капитал пао испод законског минимума. Њен минус је само у првих девет мјесеци прошле године достигао 18,1 милион марака.

Депозити

Вриједност депозита, који су остали блокирани у Бобар банци, износила је 250 милиона КМ, а у потпуности ће бити исплаћени депозити до 50.000 КМ који су осигурани. Вриједност осигураних депозита у Бобар банци износила је 86 милиона КМ и Агенција за осигурање депозита БиХ почела је 19. јануара њихову исплату. Преостали износ биће исплаћиван из ликвидационе масе сразмјерно наплати потраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана