Управа Бадера из Шамца отпустила 23 радника: Тражили плате, добили отказе

Маријана Миљић
Управа Бадера из Шамца отпустила 23 радника: Тражили плате, добили отказе

Шамац - Директор и власник шамачког "Бадера" Бернард Шнајдер уручио је отказе за свих 23 радника који су блокирали ово предузеће и нису дозволили никоме да уђе у његове просторије.

Шнајдер, који претходних дана није боравио у РС, посјетио је за викенд Шамац и обавијестио раднике из производње, који су блокирали капију предузећа, да су добили отказе.

- Ово је срамота. Остављени смо на улици, а само смо тражили оно што нам по закону припада и што смо зарадили. Газе нас као комарце. Не знам како ћемо прехранити породице. Појединим запосленима је остало неколико мјесеци до пензије, а некима годину-двије. Сада смо сви у амбису - рекао је предсједник Синдиката "Бадера" Марко Поповић.

Послодавац је радницима дужан четири плате, а доприносе и порезе није уплатио за годину и по. Радници у производњи су у покушају да наплате што су зарадили прво ступили у штрајк. Када то није уродило плодом, блокирали су улаз у фабрику и данима онемогућавали да било ко уђе у њен круг.

- Нисмо имали избора јер су одбили све наше захтјеве за преговоре. Осим нас оштетили су и буџет РС, а нико неће ни прстом да мрдне да нешто уради - казао је Поповић.

Радници су већ поднијели и захтјев за стечај, затражили су помоћ инспекције рада, а најављују да ће због уручених отказа тужити Шнајдера.

- Инспектори су нам рекли да можемо само тужити Шнајдера. Ништа нам друго и не преостаје - каже Поповић.

Адвокати, који заступају Шнајдера, потврдили су да су радницима уручили отказе јер су блокирали рад предузећа и тиме нанијели велику штету предузећу.

Шнајдер је путем својих адвоката поднио и кривичну пријаву против 23 запослена и тужбу због блокаде фабрике и онемогућавања рада онима који то желе.

Ова њемачка фирма, која се бави производњом и монтирањем жељезних конструкција, стигла је у Шамац 2005. године, а проблеми у њеном пословању појавили су се у посљедње три-четири године.

Општина

Помоћ отпуштеним радницима најављују из општине Шамац.

- Чуо сам да су добили отказе. Разговарамо са њима и покушавамо да им обезбиједимо ново радно мјесто. Додијелићемо подстицаје послодавцима који их запосле, док дио њих има план да заједнички покрену један вид предузетништва. Подржаћемо их у тим намјерама и помоћи колико будемо могли - казао је начелник Шамца Ђорђе Миличевић и додао да су шансе за наставак рада "Бадера" сведене на минимум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана