Упознајте лешинара са Волстрита

Дојче веле
Упознајте лешинара са Волстрита

Пол Сингер није човек који се може објаснити у пар ријечи. Власник хекс-фонда "Елиот“ је препун противријечности, али у пословима је тврд као стијена.

И Аргентинци морају да виде да су му банкроти већ донијели богатство.

Нешто сиједе косе, сиједа брада, први утисак је да видите пријатног старијег господина од 69 љета. Кад Пол Сингер, великан хекс-фондова, проговори о сиромашној запуштеној дјеци без перспективе, онда у Њујорку омекшају срца богатих донатора.

"Треба учинити још много тога јер сва дјеца, прије свега она из запуштених породица, заслужују првокласно образовање како би имали успкех у животу.“

И то је Пол Сингер, филантроп који са својом породичном фондацијом подржава полицију Њујорка, помаже школама и малишанима. Али на Волстриту указује се као неки други, немилосрдни Пол Сингер, директор инвестиционог гиганта Елиот и човјек који сада Аргентину гура у банкрот.

Не жели много – жели све

Макар кад је ријеч о Аргентини, Сингер је увјерен да је недужан: "Сами су криви за оно што се догађа. Воде ужасну пореску политику. И онда се та земља још качи с великим концернима и једноставно не враћа новац који је позајмила.“

А у повјериоце спада и сам Сингер. Овај милијардер чија компанија у међувремену управља иметком од 23 милијарде долара, својевремено је купио аргентинске државне обвезнице – за једва 49 милиона долара. Тада су се продавали у бесцијење. Јер сви су жељели да се ријеше аргентинских папира, али Сингер је хтио да их има у џепу.

Онда је дошла 2001. и Аргентина је била на ивици банкрота. Услиједио је рез дугова и већина повјерилаца је пристала на нагодбу са Аргентином. Али неко као што је Пол Сингер не одустаје лако од онога што има у џепу. Заправо је онда могао да добије 200 милиона долара и готово учетворостручи улог. Али Сингер хоће више. Он хоће све, 800 милиона и камате: "Ако овај наш сукоб пробуди владу Аргентине како би промијенила њену привредну политику, још боље“, каже Сингер. Ове зиме је у Давосу још говорио да се с Аргентином "може договорити за једно поподне“ – али очигледно само ако Аргентина плати читав износ.

Консеквентан или немислосрдан?

Не чуди да га његови критичари зову лешинаром. Аргентинска предсједница Кирхнер говори о лешинарским фондовима и уцењивачима и јасно је да тиме мисли на Сингера. Човјека с много лица. Конзервативан али ипак великодушан у донацијама. Без скрупула и са срцем за мањине. Даје милионе за подршку хомосексуалном покрету – његов син је хомосексуалац – али из дубоке душе мрзи демократе као што је Обама.

Са америчким конзервативцима се добро разумије и забавља, али његовим противницима није до смијеха. Већ и прије Аргентине је и Перу довео на руб банкрота. Његову методу неки зову консеквентном, а неки немилосрдном. Пред обалом Гане је већ дао да се заплијени школски брод аргентинске ратне морнарице – заједно с посадом. Као кауција за његов хекс-фонд. Тако функционише тај човјек који се ничега толико не боји као инфлације. Госте радо хвата у расправу из године 1931. с темом обезвређивање новца у Њемачкој након Првог свјетског рата.

Кад је ријеч о Аргентини, Пол Сингер има двије важне ствари које ова јужноамеричка држава нема. Прво, већ је показао да он има времена и да може да чека. А друго – има новца у изобиљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана