Унис креће у враћање дугова, радници у штрајк

Маријана Миљић
Унис креће у враћање дугова, радници у штрајк

Добој, Дервента - Окружни привредни суд у Добоју прихватио је план реструктурирања Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте, а запослени који нису подржали овај документ за понедјељак су најавили генерални штрајк.

Планом реструктурирања дефинисани су рокови измирења дуговања према повјериоцима тешка 480,09 милиона марака. За план је гласало 340 повјерилаца чији збир потраживања износи 361,53 милиона, док је против овог документа било њих 530 којима "Унис" дугује 118,56 милиона КМ.

- Утврђена потраживања повјерилаца који су гласали за план дужник ће исплатити у идућих десет година.  Обавезе према онима који нису подржали овај документ у складу са законским рјешењима су умањене за десет одсто и "Унис" је дужан да их измири у року од двије године - наведено је у рјешењу суда донесеном 28. априла.

Суд је након прихватања плана реструктурирања разријешио Радомира Јокића којег је на почетку овог процеса именовао за повјереника у "Унису".

Са представницима "Униса" јуче нисмо успјели ступити у контакт, док у синдикату ове фабрике кажу да радници не добијају плате и да ће у понедјељак ступити у генерални штрајк.

-  Већина садашњих и бивших радника којима нису исплаћене плате прво је гласала за план реструктурирања да би потом повукли глас јер смо изразили сумњу у његово спровођење с обзиром на то да нам ни сада не исплаћују плате, нити уплаћују доприносе. У априлу нам је исплаћено само 80 одсто плате за јануар, а доприноси нису уплаћивани. Посла нема, а већ дуго најављују да треба стићи репроматеријал. Због тога ћемо у понедјељак ступити у генерални штрајк и на тај начин указати на тешко стање у фабрици - казала је предсједница синдикале организације "Униса" Радослава Миланковић.

Да би суд прихватио план реструктурирања било је потребно да најмање 25 одсто повјерилаца гласа за план, али и да збир износа њихових потраживања буде већи од потраживања повјерилаца који су се изјаснили против плана. За план су гласали повјериоци којима "Унис" дугује највећи износ новца, а убједљиво највећа потраживања има Извозно-кредитна агенција (ИГА) БиХ која износе око 160 милиона марака.

ИГА је дошла на ивицу пропасти јер је "Унису" без обзира на огроман ризик одобрила гаранције за кредите, а због тога се нашла под лупом истражне комисије Представничког дома Парламента БиХ.

Иницијатива

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурирања "Униса" у септембру прошле године јер ова фабрика годинама послује у минусу. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је власник и "Униса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана