Унапређење пореског система у Српској

Маријана Миљић
Унапређење пореског система у Српској

БAЊA ЛУКA - Јединствени систем за регистрацију, контролу и наплату доприноса, који је у РС уведен 1. јануара ове године на основу Закона о измјенама и допунама Закона о Пореској управи РС (ПУРС), представља наставак пореске реформе у Српској и приближавање домаћег пореског система напредним пореским системима у Европи и свијету.

Рекао је ово јуче на тематској конференцији за новинаре у Бањој Луци помоћник министара финансија РС Јово Радукић. Он је нагласио да се у ПУРС од 1. јануара врши јединствена регистрација обвезника доприноса.

- Овај систем представља јединствену базу података успостављену да се привредницима поједностави систем регистрације. Ванбуџетским фондовима, успостављањем овог система, остављен је простор да се више баве правима и финансирањем права из доприноса, док је терет регистрације, контроле и наплате доприноса на страни Пореске управе - казао је Радукић.

Он је нагласио да ће ПУРС на основу ове јединствене базе података лакше процјењивати ризик и побољшавати, унапређивати и учинити ефикаснијом наплату доприноса.

Вршилац дужности директора Пореске управе РС Миле Баника рекао је да је ПУРС спреман за овај пројекат, те да је за седам радних дана у јануару примљена 3.181 пријава, од чега се 84 одсто односе на пријаве новозапослених, а 16 одсто на одјављене раднике.

- Пореска управа је преузела од ванбуџетских фондова евиденције о пријави запослених и све новопријављене и одјављене раднике водиће и у својим евиденцијама, у јединственој бази података коју ће интегрисати заједно са уплатама доприноса за те запослене - казао је Баника.

Према његовим ријечима, Пореска управа ће на крају године, обједињујући све те податке, сваком запосленом раднику уручити увјерење о уплаћеним доприносима у сврху остваривања права на пензију или других права која проистичу из Закона о социјалном осигурању.

Баника је подсјетио да дуговања за доприносе из ранијих периода у РС износе око 350 милиона марака, а да је Пореска управа у прошлој години покренула 9.500 поступака принудне наплате.

Дејвид Либерман

Директор економског одјељења америчке Aгенције за међународни развој (USAID) Дејвид Либерман казао је да ће овај систем спријечити постојање нелојалне конкуренције и имаће значајну улогу на тржишту и у кретању радне снаге.

- Влада СAД је дала више од милијарду долара за БиХ ради њеног опоравка од рата, а сада је новчана помоћ фокусирана на јачање економског развоја с циљем да БиХ створи конкурентну економију - казао је Либерман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана