Унапређење капацитета кроз партнерске односе

Марина Чигоја
Унапређење капацитета кроз партнерске односе

Сарајево - Централна банка (ЦБ) БиХ дугогодишњом сарадњом са другим централним банкама, поготово из земаља региона, наставила је јачање институционалних капацитета и кадровских ресурса.

Протокол о сарадњи са Народном банком Србије потписан је 2008. године. Тим документом је успостављен однос пословне сарадње у виду студијских посјета, семинара, радионица, стручних пројеката и других активности. ЦБ БиХ је из Београда посјетило 39 службеника, а Народну банку Србије 45 службеника ЦБ БиХ. На истим основама успостављена је сарадња и са Централном банком Црне Горе са којом је протокол о сарадњи потписан 2010. године. Иако званично није потписан протокол уз помоћ успостављених контаката са руководиоцима сектора и одјељења, редовне студијске посјете се обављају и Хрватској народној банци.

- Циљ студијских посјета је да службеници размијене знање, искуства и идеје и да стекну увид у практичне моделе које примјењују или ће примјењивати у обављању задатака. Протоколи о пословној сарадњи омогућавају централним банкама да постану партнерске институције и да успоставе мрежу контаката који ће објема странама убрзати пословне процесе. Службеницима је најкориснији практични рад и увид у пословне процесе других, по организацији и структури, сличних банкарских институција - кажу у ЦБ БиХ.

Осим са банкама у региону техничка сарадња је остварена и са њемачком Бундесбанком и Народном банком Чешке које су имале главну улогу у унапређењу система и процедура Одјељења за људске ресурсе ЦБ.

- Полугодишњи пројекат је резултирао унапређеним процесима из области едукације службеника и запошљавања. Колико је значајна оваква сарадња говори податак да је исти пројекат са истим циљем имплементиран годину касније у Народној банци Србије - истакли су у ЦБ БиХ.

У току је пројекат на основу споразума са Државним секретаријатом Швајцарске за економске послове из 2014. године. Овај пројекат је омогућио посјете врхунских експерата из Истраживачког института Швајцарске како би одржали радионице за службенике ЦБ БиХ. Омогућено је и присуство службеника ЦБ конференцијама у Швајцарској.

- Радионице у трајању од седам до 14 дана, које су прошле и ове године одржали еминентни професори из области економије су оцијењене као захтјевне, обимне, али до сада најквалитетније и најкорисније за службенике. Значајан допринос пројекта је могућност посјете наших службеника Швајцарској у трајању од шест мјесеци у оквиру студијских програма. Право на учешће добијају службеници чије приједлоге за истраживачке радове из области економије организатор оцијени најкориснијим. Ти службеници уз ментора у Швајцарској довршавају специјалистичке и истраживачке радове, који им могу послужити као основ за писање магистарске или докторске тезе, те представљају корисну референцу за објављивање у научним часописима - истичу у ЦБ.

Одлична сарадња забиљежена је и са финансијским институцијама ЕУ. У 2011. фокус је био на техничкој сарадњи са Европском централном банком (ЕЦБ) и партнерским централним банкама Евросистема. ЦБ БиХ и ЕЦБ су завршиле једноипогодишњи програм техничке сарадње у чију реализацију је било укључено седам централних банака Евросистема - Њемачке, Грчке, Шпаније, Италије, Холандије, Аустрије и Словеније, те експерти централних банака Бугарске и Румуније.

- Пројектом су били обухваћени статистика, економско моделирање, финансијска стабилност, хармонизација легислативе са ЕУ, координација процеса европских интеграција и информациона  технологија. ЕУ је тај пројекат, који је и финансирала, оцијенила као свој најамбициознији и најуспјешнији пројекат до сада реализован у БиХ и оцијенила га са 5А која представља највишу могућу оцјену у евалуацији - истакли су у ЦБ.

У 2013. години финализован је пројектни задатак Статистика финансијских рачуна у оквиру секторског пројекта подршке ЕУ статистичким институцијама у БиХ у склопу реформе јавне управе и настављене су активности из претприступне помоћи ЕУ (IPA) у области статистике. На основу меморандума између ЦБ и ГИЗ-а спроведен је програм техничке сарадње уз финансијску подршку Министарства за економску сарадњу и развој Њемачке чији је циљ било јачање капацитета ЦБ БиХ кроз унапређење процеса припрема за приступ Европском систему централних банака и хармонизације са стандардима који се примјењују у ЕУ.

- Остварено је и унапређење капацитета кроз савјетодавну помоћ и обуку особља у областима - управљање ризицима, статистика, управљање готовином и ИТ. Пројекат је осигурао континуирано увођење ЕУ стандарда и наставак активности започетих у оквиру претходних пројеката са ЕЦБ - истакли су у ЦБ БиХ.

Конференције

ЦБ БиХ је имала успјешну сарадњу и са St. Antony's Collage Oxford са којим је у мају ове године завршила реализацију трогодишње техничке сарадње током које су одржане двије конференције из економске области у Сарајеву. Гости конференција били су, између осталих, чланови Предсједништва БиХ, министри финансија, гувернери централних банака и друге еминентне домаће и стране званице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана