Унапређење економске сарадње БиХ и Србије

Glas Srpske
Унапређење економске сарадње БиХ и Србије

СAРAЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић и потпредсједник Владе Србије Млађен Динкић потписали су у петак у Сарајеву споразум о економској сарадњи двије државе, јавила је Срна.

Зиројевић је појаснио да се потписани Споразум односи на области пољопривреде, машинске, хемијске, фармацеутске и електротехничке индустрије, шумарства и водопривреде, транспорта и телекомуникација, животне средине, туризма, рударства и енергетике, као и на гасну инфраструктуру, те информационо-рачунарску технологију.

- Споразум предвиђа сарадњу и у домену размјене знања, искуства и проширење сарадње на плану развоју малих и средњих предузећа, као и друга подручја економске сарадње о којима се међусобно може постићи договор на основу овог споразума - нагласио је Зиројевић.

Истакао је да је Споразум у сагласности са одредбама међународног уговорног права и базира се на принципима Свјетске трговинске организације, уз пуно уважавање норми међународног права.

- Динкић и ја смо констатовали да је у обостраном интересу поновно успостављање заједничке сарадње на планирању, развоју и изради сложених система у сфери намјенске индустрије, као и заједничком наступу на страним тржиштима, због чега сам предложио и потписивање споразума о сарадњи у области одбрамбене индустрије између БиХ и Србије - рекао је Зиројевић.

Он је истакао да је сарадња у области пољопривреде и руралног развоја веома значајан сегмент, гдје би се могла знатно унаприједити сарадња БиХ и Србије, путем потписивања билатералног споразума.

Потписници су изразили наду да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ неће усвојити Приједлог закона о заштити домаће производње, "јер је у супротности са одредбама међународних споразума и CEFTA".

Зиројевић је нагласио да би БиХ и Србија требало да потпишу споразум о признавању сертификата о квалитету производа, што је Динкић подржао.

Састанку је присуствовао и замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Веселин Пољашевић који је предложио потписивање споразума о жељезничком транспорту.
Динкић је рекао да је БиХ најважнији економски партнер Србији и да ће економска криза која влада у цијелом свијету оставити трага на обје земље, те додао да увођење царина нема економског смисла, већ успорава пријем у ЕУ и СТО.

- Због тога се Србија мора окренути земљама у региону, не само БиХ, већ и Хрватској. Оно на чему морамо да радимо је да скратимо граничне процедуре и отворимо једно ново поглавље - истакао је Динкић и додао да се и БиХ и Србија морају припремити за улазак у ЕУ. Он је рекао да подржава приједлог о потписивању споразума о жељезничком транспорту и додао да би се том споразуму могао придружити и споразум о пловидби ријеком Савом.

Размјена

Зиројевић је напоменуо да је укупан обим спољнотрговинске размјене двије земље прошле године износио око 2,64 милијарде КМ, од чега је БиХ извезла робе у вриједности око 940 милиона КМ, а увезла у вриједности око 1,7 милијарди КМ.
Према његовим ријечима, Србија је највећа земља страни улагач у БиХ и њена укупна улагања у БиХ износе 1,6 милијарди КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана