Умјесто »Јужног тока« граде »Јужни коридор«?

nezavisne.com
Умјесто »Јужног тока« граде »Јужни коридор«?

Брисел, Бањалука - Бугарска, Грчка и Румунија су на састанку министара енергетике у Бриселу изнијеле намјеру да изграде "Вертикални гасовод", којим би те земље биле приклданасне на "Јужни коридор", а којим би гас у Европу стигао из Азербејџана.

Како је на прес-конференцији изјавио Марош Шефчович, европски комесар за енергетику, Европска комисија ће помоћи тим земљама како би тај пројект био што прије завршен, након што је из Русије стигла вијест да је "Газпром" одустао од пројекта "Јужни ток", напоменувши, ипак, да је састанак са министрима три балканске земље био заказан прије руске одлуке о гашењу "Јужног тока". Шефчович је истакао да је Азербејџан исказао спремност да "Јужни коридор" буде у функцији најкасније 2019. године, чиме би, како је истакао, била загарантована енергетска стабилност југоисточног дијела Европе, укључујући и земље које су ван ЕУ, али су чланице Енергетске заједнице. Додао је да ће о тој теми разговарати и са србијанским амбасадором у Бриселу, како би га упознао са европским закључцима, преносе Независне новине.

Рекао је да је Европска комисија путем медија сазнала за одлуку "Газпрома" и Русије да одустају од "Јужног тока", те да немају никакве званичне информације. Такође, рекао је да ЕУ нема ништа против "Јужног тока", али да он мора поштовати европска правила.

"Кључни предуслов да такав пројект може бити реализован на европском тлу је да се поштују Трећи енергетски пакет, европска правила и европски закони. То се односи на било који пројекат и било коју земљу, сви без изузетка морају поштовати европска правила", рекао је Шефчович.

Подсјећамо, Трећи енергетски пакет подразумијева одвајање снабдјевача гасом од власника инфраструктуре и омогућавање приступа трећим снабдјевачима гасоводу, што "Газпром" не прихвата, јер сматра да је "Јужни ток" започет прије ступања на снагу овог пакета. Шефчович је такође рекао да ће Европска комисија усвојити "Инвестицијски пакет", којим планира финансирати пројекте којима би се повећала енергетска сигурност Европе.

"Вијест из Брисела о 'Јужном коридору' је финале опструкције 'Јужног тока', са изношењем неутемељених претпоставки о пројекту, који је споран, јер нити извориштем нити капацитетом, а посебно трасом и временом реализације, не представља надомјестак 'Јужном току'", изјавио је Слободан Пухалац, директор компаније "Гас-РЕС".

"Тај пројекат је објективно 'сурогат' енергетског пројекта какав је 'Јужни ток'. 'Газпром' је до сада, а и убудуће наш партнер. Ако је евидентан застој у реализацији 'Јужног тока', онда нам предстоји заклданасње уговора о испоруци природног гаса постојећим гасоводом и свакако доношење одлука о наставку сарадње у другим облицима", истакао је Пухалац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана