Умјесто да производи, БиХ увози уљарице

Тања Ковачевић
Умјесто да производи, БиХ увози уљарице

БAЊA ЛУКA - Иако има услове за производњу индустријског биља, БиХ само за увоз 100 хиљада тона зрна уљарица годишње потроши око 70 милиона марака, рекао је шеф Завода за индустријско биље у Пољопривредном институту РС Милош Ножинић.

Он је истакао да је производња индустријског биља од неколико хиљада хектара у Српској далеко од онога што је предвиђено Стратегијом развоја пољопривреде Републике Српске до 2015. године.

- Предвиђено је да индустријско биље треба да заузме најмање десет одсто укупних сјетвених површина, од чега пет одсто треба да буде засијано сојом. Међутим, реално стање показује да смо још увијек далеко од циља. Много новца се непотребно одлива, јер само прерађивачки капацитети "Бимала" из Брчког требају око 100 хиљада тона зрна уљарица, а само 15 одсто сировина обезбјеђују од домаћих произвођача, па су принуђени на увоз - истиче Ножинић.

Додао је да се више од 80 одсто површина засијаних уљарицама у прошлој години у БиХ налази у Српској.

- У 2008. години индустријско биље засијано је на четири хиљаде хектара, од чега је под сојом било три хиљаде хектара, а принос од двије тоне по хектару је веома низак - каже Ножинић.

Истиче да је у развоју производње индустријског биља пресудна улога и помоћ државе.

- Произвођачи овог биља немају добре подстицаје, треба више улагања у механизацију, а потребни су и повољнији кредити и улагања у сушаре, јер је код уљаних биљака честа појава ужегнућа - истиче Ножинић.

У Министарству пољопривреде РС кажу да још увијек не знају колико ће површина у овој години бити засијано овим културама.

- Као и претходних година, највеће површине индустријским биљем биће засијане у Семберији и Посавини. У завршној фази је израда правилника о подстицајима у 2009. години, којим ће бити регулисани и подстицаји за индустријско биље - кажу у Министарству и додају да је у 2008. години у прољећној сјетви одобрен новац за исплату регреса од 200 марака по хектару за сјетву соје, уљане репице и дувана.

Окружење

Једна трећина уља у свијету добија се из соје.

- У Хрватској се сије око 60.000 хектара соје, у Србији 150.000 хектара, док је у Украјини производња соје порасла неколико пута и сада је њом засијано близу 100.000 хектара - истакао је Ножинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана