Уља из Модриче жељезницом до ЕУ

Марина Чигоја
Уља из Модриче жељезницом до ЕУ

МОДРИЧA/БAЊA ЛУКA - Прва жељезничка композиција са базним уљима произведеним у Рафинерији уља Модрича, вриједности од око 300.000 евра, кренула је јуче, послије 20 година из Модриче за земље Европске уније (ЕУ).

Начелник за реализацију уља и мазива у "Оптима групи"   Милорад Ђукић рекао је да су уља из Рафинерије уља Модрича жељезничким транспортом кренула прво на тржиште Холандије. Ђукић је казао да је у 2009. години, од око 17.000 тона произведених базних уља, у земље ЕУ и региона извезено 12.000 тона.

- Рафинерија је већ склопила уговоре са произвођачима мазива из Европе за 2010. годину, тако да имамо обезбијеђено тржиште за наше производе - рекао је Ђукић и додао да Рафинерија већ годинама гради своју пословну политику на коришћењу нових технолошких достигнућа и квалитету производа.

Први замјеник генералног директора "Оптима групе" Славко Шћепановић рекао је да је један од битних елемената пословне стратегије ове групе обезбјеђење квалитета производа и поштовање еколошких стандарда ЕУ.

Истакао је да је од покретања производње у Рафинерији нафте у Броду важан сегмент реконструкције било пуштање у погон постројења за прање сувих гасова аминима, за рекуперацију или добијање елементарног сумпора у течном и чврстом стању, те постројења за дораду отпадних гасова.

- Стављањем у погон ових постројења, из сваке прерађене тоне сирове нафте издвоји се 2,3 килограма сумпора, који је раније остајао у произведеном гориву или је послије сагоријевања завршавао у атмосфери. Тиме је значајно смањена емисија штетних гасова - нагласио је Шћепановић.

Он је рекао да је прва пошиљка од 75 тона прерађеног сумпора из Рафинерије нафте у Броду испоручена у Словенију, а прерађене годишње количине биће пласиране на тржишта Словеније и Хрватске.

Шћепановић је нагласио да, иако су планови "Оптима групе" усмјерени на извоз у земље региона и ЕУ, приоритет је и даље задовољење потреба домаћег тржишта.

Тржиште

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да је покретањем производње у Рафинерији нафте у Броду за РС и БиХ обезбијеђено сигурно и стабилно снабдијевање тржишта нафтом провјереног квалитета.

- Најављена инвестициона улагања у 2010. години још једном потврђују да је одлука Владе РС о приватизацији предузећа нафтне индустрије РС донесена у право вријеме, као и да је компанија "Зарубежњефт" добар избор - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана