Улажу 250 милиона евра у БиХ

Глас Српске
Улажу 250 милиона евра у БиХ

СAРAЈЕВО - Европска банка за обнову и развој (EBRD) планира да у овој години уложи око 250 милиона евра у БиХ, од чега ће 100 милиона евра бити уложено у финансијски сектор - саопштено је из ове институције, пренијела је Срна.

Планирана EBRD-ова улагања дио су заједничког Aкционог плана EBRD-а, Свјетске банке и Европске инвестиционе банке, којим је планирано улагање од 24,5 милијарди евра, као подршка банкарском сектору у региону и кредитирању привреде.

Из EBRD-а подсјећају да су се банке, "мајке" шест највећих страних банака које послују у БиХ, обавезале да ће наставити своје активности у склопу међународних напора за стабилизацију БиХ, њеног банкарског сектора и јачање повјерења у привреду.

Ријеч је о сљедећим банкама: Рајфајзен, Хипо-Aлпе Aдриа, Интеса Сан Паоло, NLB, Уникредит и Фолксбанци, које су се обавезале да ће одржавати укупан ниво пласираних средстава у БиХ и да ће обезбиједити адекватну капитализацију својих супсидијарија у контексту новог програма Међународног монетарног фонда недавно договореног на нивоу експерата.

Ово опредјељење банака помоћи ће банкарском систему БиХ да издржи садашњу кризу, ојача повјерење инвеститора и врати привреду на пут одрживог раста - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана