Улазак у ЕУ - прилика за развој привреде

Срна
Улазак у ЕУ - прилика за развој привреде

САРАЈЕВО - Улазак у ЕУ прилика је за развој привреде, а средствима из фондова Уније подстиче се привредни раст, запошљавање и побољшава квалитета живота становника, истакнуто је у Мостару на привредном форуму "Улазак Хрватске у ЕУ, утицај на развој привреде - позитивна искуства примјењива у БиХ".

Потпредсједник Хрватске привредне коморе за међународне послове и ЕУ Иван Барбарић истакао је да је Хрватска од 2014. до 2020. године уговорила 11,1 милијарди евра из Фондова ЕУ, а неки од стратешких, великих пројеката који се суфинансирани тим средствима су и изградња Пељешког моста, са 357 милиона евра и надоградња аеродрома у Дубровнику, са 95 милиона евра.

Као главне предности пословања на ЕУ тржишту, он је нагласио бесцаринско пословање, смањене трошкове прекограничног пословања и слободу кретања капитала и радне снаге, а као препреке је навео неједнаке трошкове пословања због различитих пореских система, недостатак информисаности о могућностима јединственог ЕУ тржишта и ограничено пружање прекограничних услуга.

На привредном форуму, који је организовала Спољнотрговинска комора БиХ, њен предсједник Вјекослав Вуковић рекао је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ и да у укупном обиму размјене с БиХ учествује са скоро 70 одсто.

Када је ријеч о тржишту ЕУ, БиХ највише извози у Њемачку, а увози из Хрватске која је и најзначајнији спољнотрговински партнер по обиму размјене, док је Србија најзначајније тржиште из Цефта регије, саопштено је из Спољнотрговинске коморе.

"Хрватска привредна комора нам је знатно помогла својим искуствима и приједлозима како помоћи туризму у БиХ, промовисати домаће производе, како успјешно провести дигитализацију коморе. Очито да између ове двије коморе и двије пријатељске земље имамо много тога за научити једни од других, користити искуства и настојати их што квалитетније примијенити на тржиштима ове двије земље", поручио је Вуковић.

Предсједник Хрватске привредне коморе Лука Буриловић рекао је да је пут Хрватске до чланства био мукотрпан и дуг, али да је уласком у ЕУ земља вишеструко профитирала.

"Отворило нам се ново тржиште, укинуле су се царинске баријере, добили смо приступ ЕУ фондовима, али нисмо изгубили старе везе и традиционална тржишта па нам је БиХ тако и даље један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера - шести најзначајнији партнер по укупној робној размјени и четврти по извозу", истакао је Буриловић.

Говорећи о улози Хрватске привредне коморе у процесу уласка Хрватске у ЕУ, он је рекао да су учествовали у креирању билатералних преговора о слободној трговини, те споразума о појединим привредним гранама, чиме је ова комора директно утицала на измјене закона који су били у интересу хрватских компанија.

На скупу се дискутовало и о проблему одласка радне снаге на тржиште ЕУ, гдје су из Хрватске привредне коморе навели да проводе пројекат у вези са дуалним образовање, с циљем да што више младих остане у Хрватској.

Министар привреде и одрживог развоја Хрватске Томислав Ћорић рекао је да ће исељавања бити, све док је цијена рада на нивоу ЕУ већа него у земљама транзиције, те додао да је потребно улагати у технологију, знање и људе, јер нема алтернативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана