Улазак Хрватске у ЕУ смањиће извоз

Тања Шикањић
Улазак Хрватске у ЕУ смањиће извоз

БAЊAЛУКA - Обим извоза из БиХ на хрватско тржиште значајно ће бити смањен након што Хрватска уђе у Европску унију, јер многи домаћи прехрамбени производи немају статус пласмана на европско тржиште, што ће створити огромне губитке домаћим произвођачима.

Ово је истакао економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић и додао да ће се због ригорозних контрола Европске уније приликом пласмана робе из БиХ у Хрватску драстично смањити извоз производа биљног и животињског поријекла.

- Улазак Хрватске у ЕУ имаће негативне посљедице на извоз из БиХ, јер је Хрватска наш најзначајнији трговински партнер - истакао је Хасић.

Он је подсјетио да ће проблем представљати и гранични прелази.

- Послије приступања Хрватске Европској унији пласман робе из БиХ у ову сусједну земљу биће омогућен само преко два гранична прелаза и то Стара Градишка - Босанска Градишка и Метковићи - Дољани, што ће додатно поскупити извоз робе из БиХ - истакао је Хасић и додао да би било неопходно успоставити од пет до седам прелаза.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије Славко Стевановић додаје да Република Српска остварује значајан извоз млијека, млијечних производа и месних прерађевина на хрватско тржиште.

- На последњем састанку форума CEFTA представницима надлежних институција смо указали на то да је неопходно убрзати одређене активности за стварање предуслова за неометан извоз производа животињског поријекла у Европску унију - истакао је Стевановић.

Он је додао да, уколико се ништа не предузме по том питању, произвођачи и прерађивачи хране из РС неће моћи уопште да пласирају своју робу на тржишта земаља Европске уније, а којима ће се ускоро придружити и Хрватска.

Размјена

За првих седам мјесеци ове године спољнотрговинска размјена БиХ са Хрватском је износила 2,598 милиона марака. Из БиХ је у Хрватску у поменутом периоду извезено робе у вриједности 840 милиона марака, а увезено у вриједности 1,758 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана