Улагање у путеве унаприједило транспорт робе

Маријана Миљић
Улагање у путеве унаприједило транспорт робе

Бањалука - БиХ је у конкуренцији од 155 земаља заузела 55. мјесто по ефикасности трговачке логистике и побољшала је свој пласман у односу 2010. годину, када је била на 87. позицији, наведено је у најновијем извјештају Свјетске банке о трговачкој логистици.

Када је у питању регион, боља од БиХ, која има 2,99 бодова је Словенија, која је ове године заузела 34. мјесто, док је прије двије године била на 57. позицији, те Хрватска која се пласирала на 42. мјесто са 3,16 бодова и која је побољшала свој пласман у односу на онај од прије двије године када је била на 74. мјесту.

Србија је такође ове године побољшала своју позицију и нашла се на 75. мјесту, док је 2010. била на 83. мјесту.

Од земаља региона једино је Македонија ове године забиљежила пад трговачке ефикасности јер се нашла на 99. мјесту, док је 2010. године била на 73. мјесту.

Црна Гора је према извјештају Свјетске банке од земаља региона прошла најгоре, а ове године унаприједила своју позицију по ефикасности трговачке логистике у односу на 2010. годину за само једно мјесто и заузела 120. позицију.

Предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић рекао је да је примијећен благи помак када је у питању транспорт робе и повезивање произвођача и потрошача, али да је потребно спровести корјените промјене.

- Министарство транспорта и комуникација БиХ и Министарство саобраћаја и веза РС не издају све потребне лиценце на вријеме због чега губимо послове вриједне милионе марака. Надлежне институције треба да почну да раде свој посао и да обезбиједе сву потребну логистику када је у питању транспорт - рекао је Грбић и додао да је потребно побољшати комуникацију са институцијама у ЕУ.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је примјетно да је трговачка логистика у БиХ унапријеђена, те да је побољшаном систему превоза робе прије свега допринијело улагање у инфраструктуру.

- Поред тога и транспортне компаније у БиХ настоје да буду што ефикасније у превозу робе од добављача до купца - рекао је Павловић.

Он је нагласио да је у БиХ неопходно и даље радити на унапређењу ефикасности трговачке логистике и то прије свега улагањем у инфраструктуру, те отклањањем потешкоћа приликом издавања лиценци и дозвола за транспорт робе из БиХ у најудаљеније земље.

 

Извјештај Свјетске банке "Повезивање ради успјешније конкуренције: трговинска логистика у свјетској економији", који се објављује сваке двије године, обухватио је 155 земаља које су рангиране на основу анкета спроведених међу међународним компанијама за превоз терета и експресну доставу.

Првопласирани

Прво мјесто по развијености трговачких капацитета заузео је Сингапур са 4,13 бодова, друго мјесто је припало Хонгконгу са 4,12 бодова, а треће Финској са 4,05 бодова. Посљедње, 155. мјесто припало је Хаитију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана