Улагање у прерађивачке погоне кључно за освајање тржишта: Продуктивност расте уз нове технологије

Милијана Латиновић
Улагање у прерађивачке погоне кључно за освајање тржишта: Продуктивност расте уз нове технологије

ЛАКТАШИ - Нове технологије су кључ за развој привреде и подизање продуктивности, што потврђује предузеће “Kolektor CCL” из Лакташа, које је, упркос кризи, ниво производње повећало за 20 одсто и од почетка године запослило десетине нових радника.

Основна дјелатност овог предузећа, које је дио словеначког концерна “Kolektor Group”, је производња електрокомпоненти за аутомобилску индустрију, индустрију ручних алата и кућних апарата, а само неки од партнера са којима послују су велики брендови “Bosch”, “Borg Wagner” и “Hilti”.

Највећа искушења која је донијела година пандемије пребродили су уз огромне напоре и дисциплину свих запослених, без иједног дана затварања погона. У овој години, коју већ сада карактеришу разне тржишне турбуленције, погон фирме у Лакташима запослио је 70 нових радника, а захваљујући наруџбама купаца које имају до краја године и које су у значајном порасту, у “Kolektor CCL” очекују да ће до краја године остварити извоз већи од 30 милиона евра.

Генерални директор предузећа “Kolektor CCL” Предраг Зорић рекао је да је отварање сваког новог погона почетак једне изузетне прилике.

- Најважнију карику у предузећу чине људи - нагласио је Зорић.

У успјешност пословања овог предузећа увјерио се и министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић, који је нагласио да је обезбјеђење нових технологија у прерађивачкој индустрији кључ успјеха.

- Ово предузеће је један од добрих примјера улагања - нагласио је Петричевић и подсјетио да су привредницима на располагању четири милиона марака за улагање у нове технологије те да је јавни позив отворен до 7. јуна. Он је позвао све привреднике да поднесу захтјев за подстицај за набавку нове технологије, који износи максимално 30 одсто инвестиције.

Начелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да је “Колектор” једна од најзначајнијих компанија у општини која запошљава велики број радника и у великој мјери утиче на приход локалног буџета.

- Осим те фирме, ту су још неке компаније које су лидери у својим областима, не само у регији већ у цијелој Републици. Неке од њих су “Vendom”, “Вепро”, која је позната по својој бетонској галантерији, затим “Сектор секјурити”, “Cablley” и друге које запошљавају велики број радника. Развој тих предузећа је веома важан за локалну заједницу и настојимо да створимо блиску сарадњу са привредом која је продужена рука развоја општине - рекао је Бојић.

Јединствени тренинг центар

Стабилно пословање за “Kolektor CCL” је темељ за проширење пословања и нова запошљавања, а да би се кретали у корак са новим потребама за квалификованом радном снагом истичу изузетно добру сарадњу са градском развојном агенцијом “ПРЕДА” и Машинском школом у Приједору.

- За потребе практичне наставе ученика ове школе, за нову наставну годину формираћемо интерактивни тренинг центар за алатничарство, први такав на овим просторима - навели су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана