Улагања порасла само 1,4 одсто

Драгана Келеч
Улагања порасла само 1,4 одсто

БAЊAЛУКA - Иако БиХ посједује потенцијал за реализацију значајних страних улагања, вриједност инвестиција у првој половини ове године износила је 122,7 милиона евра, што представља незнатно благи пораст за 1,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Ово су прелиминарни подаци Aгенције за унапређење иностраних инвестиција БиХ (FIPA).

- Наши потенцијали су у врло малом проценту искоришћени, тако да сигурно не можемо бити задовољни ни у текућој години као ни за претходних неколико година, када је ријеч о приливу страних инвестиција - истакли су у FIPA и додали да имиџ БиХ у великој мјери обесхрабрује инвеститоре који веома добро осјете пулс повољне инвестиционе локације. 

Према подацима FIPA, ове године највише је инвестирано у секторе банкарства, производње, те у трговину.

- Инвестиције у секторе банкарства износиле су 34,3 одсто, у сектор производње 27,8 одсто, док је у трговину инвестирано око 14,6 одсто страних улагања - нагласили су у овој агенцији.

Додали су да је за период од јануара до јула ове године у БиХ највише инвестиција стигло из Србије, Турске, Њемачке и Саудијске Aрабије.

- Из Србије је стигло око 20 одсто инвестиција, из Турске 16 одсто, Њемачке 14 одсто, док је из Саудијске Aрабије стигло десет одсто инвестиција - истакли су у FIPA.

Додали су да се по процјенама економских аналитичара стране инвестиције на глобалном нивоу налазе у благом порасту, због чега би се у идућем периоду могло очекивати да би дио тог "благог пораста" могао да се односи и на БиХ.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић рекао је да постоји низ фактора због којих страни инвеститори не улажу више у БиХ, те да је један од њих и политичка стабилност, односно нестабилност.

- Други фактор је и низак кредитни рејтинг, који је у БиХ најнижи у региону, због чега страни инвеститори врло мало улажу у производни, али и друге секторе - казао је Тодоровић.

Он је нагласио да стране инвеститоре "одбијају" и компликоване процедуре за инвестирање у БиХ и додао да код нас постоји велики потенцијал за улагање у сектору енергетике, дрвне индустрије, али и у области туризма.

Препреке

У FIPA су истакли да, када се ради о пословној клими у БиХ, законска регулатива за отварање фирми или почетак новог посла не би требало да представља велику препреку за стране улагаче.

- Посебно нема неких већих препрека, послије спровођења низа реформи које су урађене да би се поједноставили и унаприједили административни поступци - истичу у овој агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана