Улагања отварају нова радна мјеста

Далиборка Секулић
Улагања отварају нова радна мјеста

БAЊA ЛУКA - Стратегија подстицања и развоја страних улагања у РС за период од 2009. до 2012. године створиће повољнији амбијент за стране инвестиције што ће сигурно довести до отварања нових радних мјеста и запошљавања, казала је директор Привреде коморе РС Драгица Ристић.

Она сматра да ће страни улагачи у РС доћи када препознају да је РС погодно мјесто за инвестирање.

- Рејтинзи независних институција које праве анализе, гдје БиХ и РС углавном није високо рангирана, имају велики утицај на инвеститоре који најчешће овакве анализе узимају као оријентир за своје инвестиције. Aли у посљедњих неколико година интензивно радимо да се пословна клима и укупан амбијент у РС побољшају - казала је Ристићева.

Приоритетни сектори на које ће се Стратегија посебно базирати, истиче Ристићева, јесте пољопривредна и прехрамбена индустрија, те дрвопрерађивачка и дрвна индустрија.

- Имамо и изузетне предности у сектору енергетике, а не требамо занемарити ни сектор метала гдје имамо значајне ресурсе - рекла је Ристићева.

У Инвестиционо-развојној банци РС кажу да ће Стратегијом у РС бити уведен систематичнији приступ привлачењу страних улагања.

- Стратегија ће значити и оквир за координацију свих институција које су окупљене око привлачења инвеститора. Сматрам да би се требали базирати на привлачење инвестиција у прерађивачки сектор, односно производњу производа високе продајне вриједности. Важне су и инвестиције који доносе нове и савремене технологије - казао је руководилац Одјељења за међународне односе ИБР РС Марко Тутњевић.

Стратегију подстицања и развоја страних улагања у РС за период од 2009. до 2012. године усвојила је НСРС, а предвиђа четири стратешка циља која се односе на унапређење инвестиционе и пословне климе, стварање ефективног институционалног оквира за привлачење страних директних улагања, усмјерење на приоритетне секторе, те усмјерење на одабране земље уз привлачење свих типова страних директних инвестиција. РС ће се у привлачењу страних директних инвестиција првенствено усмјеравати на Србију, Русију, Кину, Словенију, Хрватску, Aустрију, Њемачку и Италију.

Тешкоће

Драгица Ристић каже да се инвеститори код нас најчешће жале на дуги период за почетак инвестирања, прибављање потребних грађевинских дозвола, урбанистичке сагласности и слично. Марко Тутњевић сматра да је пословна клима у РС побољшана смањењем политичког ризика и јачањем финансијског сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана