Улагања два пута већа од планираних

Далиборка Секулић
Улагања два пута већа од планираних

БAЊA ЛУКA - "Витаминка" је данас технолошки модерна фабрика са заокруженим процесом производње и укупним инвестицијама од око 25 милиона марака, што је два пута више у односу на обавезе предвиђене уговором о приватизацији.

Ово је јуче након посјете предузећу "Витаминка" рекао предсједник Одбора за праћење спровођења процеса приватизације Народне скупштине РС Душан Стојичић.

- Запослено је много више радника него што је било обавезно, а ова фабрика у континуитету има успон позитивних и добрих резултата, што значи да је приватизација била у функцији тога да се, не само спаси једно предузеће, него да се оживи производња, што је резултирало пласманом "Витаминке" као једног од водећих предузећа у БиХ - рекао је Стојичић.

Члан Управног одбора "Витаминке" Жарко Микић каже да ово предузеће тренутно запошљава 235 радника, чија је просјечна плата 550 марака.

- Прошлу годину обиљежио је пад производње због смањења извоза и није остварен стратешки циљ да трећину од укупног прихода извозимо - рекао је Микић.

Најављена је сарадња са "Поповим пољем", која би требала резултирати мањим увозом сировина.

Стојичић је истакао да процес приватизације у Српској још није завршен.

- Тек је номинално око двије трећине вриједности државног капитала од осам милијарди и 500 милиона марака, на колико је 30. јуна 1998. године процијењена државна имовина, приватизовано. Једна трећина неприватизованих и мање атрактивних предузећа, њих око 400, у вриједности преко двије милијарде марака, у посљедњих годину дана нису нашла купце - рекао је Стојичић.

Он је истакао да Влада РС мора да промијени стратегију приватизације, те да нагласак стави на партнере, а не на цијену.

Одбор за праћење спровођења процеса приватизације Народне скупштине РС у овој години обићи ће још неколико предузећа која представљају успјешне примјере приватизације.

Закон

Стојичић је рекао да ће се на сједници НС РС наћи извјештај Одбора којим ће се предложити сет закључака Народној скупштини с циљем да се предложи нови Закон о радничком акционарству. Овим Законом преостали дио државног капитала и предузећа која су прошла процес приватизације, али имају одређене проблеме, могли би кроз ово акционарство остварити боље пословање и позиционирање на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана