Улагачи се окрећу сигурнијим инвестицијама

Глас Српске
Улагачи се окрећу сигурнијим инвестицијама

ЛОНДОН - Европске акције јуче су ослабиле пратећи кретање азијских берзанских индекса, а узрок пада је што су се улагачи због забринутости за раст глобалне привреде окренули сигурнијим инвестицијама.

Aкције на европским берзама ослабиле су јуче за 1,2 одсто, свјетски индекс MSCI пао је за 0,8 одсто, а акције земаља у развоју су изгубиле на вриједности за 1,34 одсто.

Aкције на азијским берзама пале су послије неуједначеног дана на њујоршком Вол Стриту који је појачао песимизам о изгледима свјетске привреде.

Токијски индекс Никеи 225 изгубио је један проценат просјечне вриједности акција послије саопштења владе да је јунски извоз пао за 3,3 одсто, на 75,6 милијарди долара.

У Њујорку, акције С&П 500 попеле су се за 0,1 одсто, а Насдакове опале за пола процента.

Aмеричка финансијска институција "Морган Стенли" је снизила прогнозу глобалног раста за 2012. годину, наводећи као разлог "погрешке у финансијској политици" у СAД и Европи, пренијеле су агенције.

- Инвеститори све више сумњају у брзо и ефикасно рјешење фундаменталних проблема СAД, јер је ријеч о дефициту платежног биланса и буџета, док је свијет због слабљења долара изгубио еквивалент уз помоћ којег може да управља својим уштедама, изјавио је замјеник министра финансија Русије Сергеј Сторчак.

Према његовим ријечима, међународна економија се суочила са парадоксалном ситуацијом, јер су у СAД ниске каматне стопе у споју са ниском инфлацијом, а истовремено низак је темпо раста америчке економије у контексту врло повољних услова за развој.

Сторчак основне узроке таквог стања види у том што инвеститори не вјерују у америчке перспективе.

Он је истакао да за сада није јасно шта ће смијенити долар у улози глобалног еквивалента, али је сигурно да тај нови еквивалент треба да осигура комфорне услове за реализацију дугорочних интереса.

Сарадња СAД и Кине

Глобална економска стабилност зависи о сарадњи СAД-а и Кине, рекао је амерички потпредсједник Џо Бајден кинеском потпредсједнику Сију Ђинпингу, у разговору који би требало да оснажи повјерење у амерички долар и допринесе јачању веза.

- Рекао бих да не постоји важнија веза коју СAД мора успоставити од уске везе са Кином - рекао је Бајден и додао да је увјерен да економска стабилност свијета увелико зависи од сарадње између СAД-а и Кине.

Ђинпинг је рекао да вјерује да у новим условима Кина и СAД имају још веће заједничке интересе и још већу одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана