Улагаче занимају и станарине и вртићи

Тања Шикањић
Улагаче занимају и станарине и вртићи

БAЊAЛУКA - Инвеститоре који намјеравају да уложе новац у БиХ највише занима политичка и правна стабилност, али их интересују и услови живота у земљи, колике су просјечне станарине и да ли постоје вртићи и школе на енглеском језику.

- Политичка стабилност је предуслов за инвестирање, тако да страни инвеститори највише показују интересовање за политичку ситуацију у земљи - истакла је шеф сектора за инвестирање и подршку у Aгенцији за унапређење страних инвестиција у БиХ (FIPA) Мајда Бећировић.

Портпарол Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС Данијела Пејић истиче да стране инвеститоре у РС, прије свега, занима законска регулатива, трошкови пословања, расположива радна снага, инфраструктура и услови живљења.

- Инвеститоре који су заинтересовани за улагање у соларну енергију занима и број сунчаних дана у години - рекла је Пејићева и додала да су страни инвеститори заинтересовани за квалитет, цијену и структуру радне снаге у РС, али да има и оних улагача које занимају и појединости које се не односе на улагања, него на услове живљења у РС.

- У том смислу их интересује колике су просјечне станарине, да ли постоје вртићи и школе на енглеском језику, уколико би они одлучили да улажу, али и да живе овдје - истакла је Пејићева.

Бећиревићева наводи да се инвеститори често интересују и за висину пореза, пореске олакшице, просјечну плату, финансијске подстицаје и оперативне трошкове пословања.

Она истиче да су најзахтјевнији инвеститори у БиХ из Aустрије, Србије, Хрватске и Словеније, затим Швајцарске, Њемачке, Русије, Холандије, Италије, СAД и Турске.

Као највеће предности БиХ у привлачењу страних инвеститора, Бећировићева наводи стабилан финансијски сектор, уговоре о слободној трговини и преференцијалном извозном режиму, те повољну законску регулативу.

Политичка стабилност

Предсједник Скупштине удружења економиста РС SWOT Горан Рачић је истакао да неповољне политичке прилике у БиХ у значајној мјери одбијају стране инвеститоре.

- Конститутивни народи у БиХ још увијек нису успјели да се договоре о стратешким циљевима и интересима и због тога ће проћи још много времена док стање не буде на оном нивоу који је прихватљив за стране инвеститоре - истакао је Рачић и додао да се инвеститори који долазе у БиХ, интересују и за брзину и једноставност процедуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана