Укупни губици банака 3,4 билиона долара

Глас Српске
Укупни губици банака 3,4 билиона долара

ИСТAНБУЛ - Међународни монетарни фонд (ММФ) у најновијем полугодишњем извештају "Глобална финансијска стабилност", снизио је процјену отписа дугова банака и других финансијских организација у трогодишњем периоду до краја 2009. године на 3,4 билиона долара, што је 600 милиона долара мање него у претходној, априлској прогнози, пренијеле су јуче агенције.

ММФ је у априлу предвидио да би укупни губици банака и осталих компанија у финансијском сектору могли, у периоду од почетка 2007. до краја 2009. године, да премаше суму од четири билиона долара, али је та процјена умањена усљед општег побољшања ситуације на тржишту вриједносних папира, али и примјене новог начина обрачуна губитака насталих због немогућности наплате такозваних "лоших зајмова".

- Глобална финансијска стабилност се повећала, али ризици су и даље високи, па је ризик од преокрета и даље значајан - наводи се у анализи ММФ-а, коју је јуче у Истанбулу представио директор Одјељења ММФ-а за тржишта капитала и новца Хозе Виналс, уз напомену да би очекивани опоравак у најразвијенијим свјетским економијама могао да буде крајње успорен.

Банке су од почетка 2007. године до средине ове године, отписале 1,3 билиона долара у виду несолидних зајмова и лоших хартија од вриједности, истиче се у анализи и додаје да финансијске организације широм свијета морају до краја сљедеће године да отпишу још 1,5 билион долара, на колико су, за тај период, процијењена ненаплатива потраживања.

- Око двије трећине свих дугова финансијског сектора на глобалном нивоу, у периоду 2007. до 2010. године настао је или ће се бити забиљежен у СAД, Великој Британији и 16-чланој зони евра - наводи се извештају ММФ-а.

Финансијске компаније у СAД, гдје је криза прије двије године и почела сломом хипотекарног тржишта, признале су свега 60 одсто својих губитака, док је тај проценат у Великој Британији још нижи и износи само 40 процената.

Капитал

Експерти ММФ-а наглашавају да је капитал банака, гледано у цјелини, током протеклих пола године увећан, али да оне и поред тог побољшања неће бити у стању да надокнаде текуће и нове губитке. У анализи ММФ-а закључује се да финансијске компаније сада имају довољно капитала за даље пословање, али се још увијек налазе у тешкој позицији због већ створених и очекиваних нових губитака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана