Укупни депозити банака смањени за 12 одсто

Марина Чигоја
Укупни депозити банака смањени за 12 одсто

БAЊAЛУКA - Влада Републике Српске усвојила је јуче Извјештај о стању у банкарском систему РС за прошлу годину у којем се наводи да се криза из реалног прелила на банкарски сектор, те да је забиљежен пад укупних депозита од 12 одсто.

Помоћник министра финансија РС Сњежана Рудић рекла је да је лани забиљежен пад активе банкарског сектора за шест одсто, али да је забиљежен раст депозита штедње и орочене штедње.

- Ово показује да су први негативни утицаји економске кризе са краја 2008. године потпуно амортизовани, повјерење грађана у банкарски сектор је враћено и њихова орочена штедња и штедња по виђењу расте. Оно што забрињава су доспјели кредити, односно доспјела потраживања у укупним кредитима - казала је Рудићева.

Додала је да посебно забрињава дио доспјелих потраживања који се односи на привреду.

- Од укупних доспјелих потраживања по кредитима, готово три четвртине односе се на потраживања од привреде, што значи да би се у будућем периоду могло очекивати да се такви трендови одсликају и на сектор становништва. С друге стране, банке су одреаговале у складу са стандардима и критеријумима управљања ризиком, као и у складу са налозима Aгенције за банкарство РС, те формирале значајне резерве за кредитне губитке, што је позитивно - нагласила је Рудићева и истакла да је профитабилност банака била умањена.

Нагласила је да је осам од десет банака пословало позитивно са оствареном добити од 28 милиона марака, док су двије мање системске банке пословале с губитком.

Због повећаних ризика, истакла је Рудићева, кредитна активност банака имала је значајан застој, као и у земљама у региону.

Она је рекла да је Aгенција за банкарство РС прије десет дана донијела одлуку којом се дају прецизнији начини поступања банака и микрокредитних организација када је ријеч о приговорима клијената и јемаца по конкретним кредитним аранжманима.
- Aгенција припрема нови подзаконски акт који ће детаљније уредити поступање банака када је у питању истинито и објективно информисање клијената и јемаца - појаснила је Рудићева.

ИРБ

Сњежана Рудић је истакла да је значајну улогу у кредитној активности банака Републике Српске одиграла Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС.

- Кредитне активности банака великим дијелом финансиране су управо средствима ИРБ-а. Исто очекујемо и од Гарантног фонда РС, који треба да се успостави чим се Закон о гарантном фонду објави у "Службеном гласнику" и ступи на снагу. Ово ће бити један нови инструмент финансирања и подршке кредитној активности банака - рекла је Рудићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана