Укупан салдо робне размјене 2,65 милијарди евра

СРНА
Укупан салдо робне размјене 2,65 милијарди евра

Бањалука - Република Српска је за девет мјесеци ове године остварила укупан спољнотрговински салдо робне размјене са иностранством од 2,65 милијарди евра, док је покривеност увоза извозом била 58,3 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Од тог износа вриједност оствареног увоза била је 1,67 милијарда евра, а извоза 977,7 милиона евра.

Према економској намјени производа, највећа вриједност извоза за девет мјесеци ове године од 365,57 милиона евра регистрована је код интермедијалних производа. У односу на исти прошлогодишњи период, вриједност извоза ових производа опала је за три одсто.

Највећи процентуални раст извоза за девет мјесеци ове године у односу на исти период прошле године од 27 одсто регистрован је код трајних производа за широку потрошњу.

Највећа вриједност увоза за девет мјесеци ове године од 521,8 милиона евра регистрована је код енергије, и у односу на исти прошлогодишњи период има пад од 3,5 одсто.

Највећи процентуални раст увоза у посматраном периоду од четири одсто био је код капиталних производа.

Према трговинској класификацији робе, највећа вриједност извоза за девет мјесеци ове године од 192 милиона евра остварена је код сирових нејестивих материја, док је код увоза највећа вриједност од 471,68 милиона евра остварена код минералних горива и мазива.

Према економским групацијама, Република Српска је за девет мјесеци у земље ЕУ остварила извоз од 692,49 милиона евра, док је вриједност увоза била 681,4 милиона евра.

За девет мјесеци ове године вриједност извоза у Унију је већа за 7,8 одсто, док је вриједност увоза мања за 4,3 одсто него у истом периоду прошле године.

У земље CEFTA је у посматраном периоду извезена роба у вриједности од 221,98 милиона евра, а вриједност увоза била је 312,7 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана