Укупан обим размјене 3,72 милијарди долара

Срна
Укупан обим размјене 3,72 милијарди долара

Бањалука - Република Српска је за 11 мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 3,72 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 65,8 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Од тог износа, вриједност оствареног извоза чини 1,48 милијарди долара, а увоза око 2,24 милијарди долара.


Вриједност оствареног извоза за 11 мјесеци ове године већи је за девет одсто, а увоза је мањи за 1,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Највише робе Српска је у посматраном периоду у вриједности од 259,8 милиона долара извезла у Италију, затим у Србију, гдје је вриједност оствареног извоза била скоро 184 милиона долара, те у Њемачку, на чије тржиште је извезла робу у вриједности од 158,55 милиона долара.

Највећа вриједност оствареног увоза робе од 415,25 милиона долара била је из Србије, те 282,2 милиона долара из Италије, док је из Русије увезено робе у вриједности од 269,4 милиона долара.

Посматране према економским групацијама, Република Српска је за 11 мјесеци ове године на тржиште ЕУ извезла робу у вриједности 1,08 милијарди долара, док је вриједност увоза из ЕУ у том периоду била око 1,15 милијарди долара.

Вриједност оствареног извоза у ЕУ у 11 мјесеци ове године већа је за 9,9 одсто, док је вриједност увоза већа за 4,4 одсто него у истом периоду прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић, која се бави истраживањем и анализом тржишта, рекла је Срни да су охрабрујући подаци који показују тренд процентуалног повећања извоза и смањења увоза, уз раст процента покривености увоза, чиме се смањује дефицит платног биланса.

"Проблем је да се знатније повећа извозна компонента у спољнотрговинској компоненти Српске, је тај што је домаћа привреда увозно оријентисана, нарочито када су у питању набавке машина и друге опреме за производњу. То опет доводи до тога да домаћи произвођачи имају ограничавајући фактор у испуњавању траженог квалитета и стандарда производа коју морају задовољити, посебно у случајевима када своју робу пласирају на просторе ЕУ", навела је Стојадиновићева.

Она је додала да је веома значајан ограничавајући фактор у спољнотрговинском пословању фиксни курс КМ у односу на евро, јер то више погодује увозницима него извозницима.

Стојадиновићева је као шансу за повећање укупног обима спољнотрговинске размјене навела то што ће убрзо ступити на снагу измијењени Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/ БиХ са ЕУ.

"У томе лежи шанса да се на страни увозника појача присуство домаћих фирми, као и да се искористе погодности у извозу роба путем јачања пословне сарадње са регијама држава Уније које се компаративно надопуњују са нама. Оно што би олакшало домаћим привредницима у спољнотрговинском пословању је стварање кластера и холдинга у наступу на тржишту ЕУ", додала је Стојадиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана