Укупан дуг Српске 4,2 милијарде КМ

Марина Чигоја
Укупан дуг Српске 4,2 милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Укупан дуг Републике Српске на крају прошле године износио је 4,23 милијарде марака, што представља 48 одсто бруто друштвеног производа РС.

Рекао је то јуче министар финансија РС Зоран Тегелтија послије сједнице Владе РС на којој је усвојен Приједлог политика задуживања РС.

Тегелтија је истакао да од укупног дуга, дуг РС износи 3,129 милијарди КМ, дуг општина 282 милиона КМ, фондова социјалне сигурности 142 милиона, те јавних предузећа и Инвестиционо-развојне банке 680 милиона КМ.

Осим овог приједлога, на идућој сједници НСРС наћи ће се и Закон о задуживању, дугу и гаранцијама, који је Влада такође усвојила.

- Жељели смо да ова два документа иду у НСРС истовремено, јер новим законом о задуживању стварамо оквир за задуживање према правилима који су дефинисани споразумом из Мастрихта, само смо их ми поставили нешто строже. Ми смо наш јавни дуг, који обухвата дуг РС, општина и фондова, ограничили на 55 одсто БДП-а, а правила из Мастрихта дозвољавају 60 одсто. Укупан дуг РС, који представља и индиректно задуживање РС, за наша јавна предузећа смо дефинисали на 60 одсто БДП-а - нагласио је Тегелтија.

Додао је да је у новом закону предвиђено да је враћање дуга приоритет општина у РС, с обзиром на то да је било општина које то нису сматрале својим приоритетом, што ствара несигурност на тржишту хартија од вриједности.

Приједлогом задуживања утврђено је осам приоритета, а приоритет ће имати подстицај развоја малих и средњих предузећа, јавна предузећа и општине који су кредитно способни, финансирање инфраструктурних пројеката, као и задужење за стамбено збрињавање породица погинулих бораца, РВИ и избјеглих и расељених лица.

- Пети приоритет биће рефинансирање постојећег дуга. То се прије свега односи на дуг РС према ММФ-у, јер нам у 2013. и 2014. години на наплату стиже 240 милиона КМ. Већ смо упутили захтјев за преговоре са ММФ-ом и сигуран сам да ће до договора доћи. Ако, ипак, договора не би било, наћи ћемо други начин да измиримо своје обавезе - казао је Тегелтија.

У приоритете су сврстани и пројекти из области просвјете и културе, здравства, те финансирања буџетског дефицита РС.

- Морамо одржати и рочност нашег кредитног задужења, али и заштитити се од валутног ризика. Морамо наставити и унапређење домаћег тржишта хартија од вриједности, те повећати учешће задуживања по моделу гаранција, што не представља директан, већ потенцијални дуг РС - нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да је РС у овој години планирала дугорочно задужење од 90 милиона КМ, од чега 60 милиона чине средства Европске комисије за подршку буџетима.

Стратегија научног развоја

Влада РС усвојила је јуче и Нацрт стратегије научног и технолошког развоја РС од 2012. до 2016. године са Акционим планом.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић истакао је да је задатак ове стратегије да створи оквир за унапређење научног и технолошког система РС. Он је нагласио да ће улагања у истраживање и развој у РС до 2016. године бити повећана на 0,5 одсто са садашњих 0,25 одсто од БДП-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана