Украјини поскупљује гас

Агенције
Украјини поскупљује гас

Кијев - Цијена гаса за грађане Украјине би могла бити повећана три до пет пута, изјавио је извршни директор украјинске компаније Нафтогас Андреј Коболев.

"Влада тренутно разматра питање поскупљења гаса. Повећање цијене може бити три до пет пута. Имамо неосновано ниске цијене за потрошаче", изјавио је у петак Коболев телевизији Ченел 5.

Коначна одлука о томе још није донијета, рекао је Коболев и додао да би за оне који не буду у могућности да плате гас по новој цијени биле обезбеђене субвенције.

Коболев је изразио наду да ће Украјина моћи слиједеће године да купује руски гас за мање од 340 долара за 1.000 кубних метара.

Према споразуму постигнутом у октобру у Бриселу, цијена руског гаса за Украјину ће до краја године бити 378 долара за 1.000 кубних метара, а у првом кварталу слиједеће године 365 долара.

"Надамо се да ће цијена бити мања од 340 долара већ у првом кварталу, по уговору који смо ове јесени потписали у Бриселу. Цијена за Европу је сада много нижа, и врло могуће, биће још нижа", казао је Коболев, указавши на тенденцију пада цијена енергетских ресурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана