Украјина: Платићемо гас, ако...

Танјуг
Украјина: Платићемо гас, ако...

Кијев - Украјина је спремна да измири дугове за гас Русији ако се задржи цијена са попустом који је важио до 1. априла ове године.

Предсједник управе "Нафтогаса Украјине" (НАК) Андреј Кобољев изјавио је да је Кијев обуставио плаћање руског гаса док трају преговори са "Гаспромом" о његовој цијени, истичући да је Украјина спремна да измири дугове за гас Русији ако се задржи цијена са попустом који је важио до 1. априла ове године.

Кобољов сматра да "уколико политика превлада над економијом постоји веома велика пријетња" прекида испорука гаса у Украјину и Европу.

"Настављамо преговоре са Гаспромом о цијени која ће важити од 1. априла 2014. У складу са условима уговора упутили смо званичан предлог да се задржи актуелна цијена од 268,5 долара за хиљаду кубних метара. Одговор на тај захтјев још нисмо добили", рекао је Кобољев у интервјуу за украјински часопис "Недељно огледало".

Према његовим ријечима, ни украјински Нафтогас ни руски Гаспром нису саопштавали да је цијена у првом кварталу од 268,5 долара по кубику "политичка", и због тога нема тржишних фактора који би захтјевали њено повећање.

"Износ дуга закључно са 1. априлом за природни гас испоручен НАК-у је 2,2 милијарди долара, од којих је 1,7 милијарди до почетка априла. У процесу преговора са (директором Гаспрома) Алексејом Милером , јасно смо предали позицију украјинске стране, да је питање гашења дуга директно везано са питањем очувања цијене природног гаса на нивоу првог квартала ове године", рекао је Кобољев, а пренела агенција РБК.

"Не видимо повод за њену ревизију а цијену коју је изнијела руска страна на нивоу близу 500 милиона долара сматрамо нетржишном, неоснованом и неприхватљивом. У складу с тим ми смо обуставили плаћање док трају преговори о цијени гаса", рекао је челник НАК-а.

Кобољев је изразио наду да ће у овом питању превладати економија над политиком, јер је "Украјина један од највећих европских тржишта гаса, чији би губитак био крајње болан чак и за Гаспром".

Одговарајући на питање да ли заиста постоји претња прекида испорука гаса из Русије у Украјину и Европу, он је рекао да постоји "веома висока претња уколико политика превлада над економијом у гасној сфери". Према ријечима Кобољева, то се може избјећи само на два начина.

"Или ћемо се договорити са Гаспромом о задржавању цијене, или ћемо се договорити са европским компанијама, које ће куповати гас од Гаспрома и затим га нама продавати и почети да директно плаћају наше услуге за транзит гаса нашом територијом", рекао је он.

Кобољев је рекао да је Кијев већ предложио Европској комисији и водећим европским компанијама да почну преговоре са Гаспромом о куповини гаса на западној граници Русије ради складиштења у украјинска складишта и транзит у Европу.

"Паралелно ћемо наставити рад на испуњавању захтјева из Трећег енергетског пакета до 1. јануара 2015. са циљем либерализације енергетске привредне гране и формирања ефикасног тржишта гаса у Украјини. Наша земља преузела је на себе такве обавезе још 2011, али фактички тек сада је започет активан рад у том правцу", рекао је челник украјинске државне енергетске компаније.

Кобољев је додао да ће у случају ефикасне примјене одредби Трећег енергетског пакета ЕУ, који забрањује повезаност компанија које се баве експлоатацијом, транспортом и трговином гаса, "укључујући интеграцију у заједничко европско тржиште гаса, проблем цијене руског гаса престати да постоји".

"Све ће бити транспарентно. Нетранспарентне схеме испорука гаса постаће немогуће, нама ће наши европски партнери вјеровати, и што је за нас најважније, вјероваће нам украјински потрошачи и грађани", рекао је он.

Руска агенција Прајм подсјећа да је Газпром од 1. априла укинуо попуст и повећао цијену гаса на 385,5 долара јер Кијев, упркос договорима, није плаћао дуг и текуће испоруке. Пошто је 3. априла укинут и попуст по Споразуму из Харкова од 2010, дат у замјену за продужење периода боравка руске Црноморске флоте на Криму, цијена кубног метра гаса повећана је до 485,5 долара.

Милер је раније рекао да је цијена гаса формирана за Украјину уз узимање у обзир аутоматског укидања попуста од априла јер Кијев није испунио услове уговора. Према његовим ријечима, било је јасно прописано да у случају да Украјина не испуњава обавезе, попуста на цијену гаса у другом кварталу неће бити.

Руски предјседник Владимир Путин у четвртак је упутио писмо шефовима 18 држава источне и западне Европе у вези са украјинским дугом за гас, гдје је, између осталог, написао да је за посљедњих четири године Русија сниженом цијеном гаса дотирала Украјину са 35,4 милијарде долара. Путин је, такође, предложио да се одрже хитне министарске консултације за усаглашавање активности ради стабилизовања украјинске привреде и осигурање испорука и транзита гаса у строгој сагласности са уговореним условима.

Предсједник Русије је апсолутно неподношљивом назвао ситуацију у вези са украјинским неплаћањем гаса Русији.

"Редован рок за исплату по уговору за март ове године био је 7. априла. Од 540 милиона долара, није плаћен ниједан долар, ниједна рубља. Уопште ништа, нула", рекао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана