Укоро стратегија за Јужни ток кроз РС

Милка Милуновић
Укоро стратегија за Јужни ток кроз РС

ПAЛЕ - Стратегија гасификације у Републици Српској коју обезбјеђује пројекат "Јужни ток" требало би да буде завршена до 10. септембра ове године, до када се очекује потписивање уговора о правном статусу предузећа "Гаспромет" у којем је "Србијагас" један од највећих акционара.

Ово је за "Глас Српске" изјавио директор "Гаспромета" из Пала Миломир Драганић. Појаснио је да се ради о дефинисању правних односа између два предузећа, као и уступању имовине "Гаспромета" предузећу "Србијагас".

- На састанку са делегацијом "Србијагаса" који је одржан 24. августа договорили смо детаље уговора, којим се прецизирају услови функционисања предузећа са заједничким учешћем. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић није присуствовао састанку, али његови сарадници упознали су "Гаспромет" са плановима гасификације - рекао је Драганић.

Он је нагласио да "Јужни ток" отвара нове могућности и перспективе "Гаспромету". У овом предузећу, рекао је, "Србијагас" преузима 40 одсто дионица, Влада РС власник 30 одсто акција, док мали акционари посједују 30 одсто акција.

Драганић подсјећа да је "Јужни ток" пројекат будућности и њиме се рјешава трајно снабдијевања природним гасом у РС, као и већем дијелу Европе.

Драганић је рекао да је прерано давати било какве процјене о томе да ли ће се Српска наредне зиме снабдијевати природним гасом, јер се тржиште снабдијева гасом из Русије, који се испоручује преко Украјине.

- Уколико дође до било каквог сукоба интереса између Русије и Украјине, може доћи до прекида снабдијевања и зато је потребно убрзати активности прикључења "Јужном току" - истичу у "Гаспромету".

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић раније је најавио да ово предузеће има бизнис план за гасовод "Саву" и који би требало да буде нови правац снабдијевања гасом према РС, али и Федерацији БиХ.

Сава

У "Гаспромету" кажу да је пројекат гасификације у Српској раније је осмишљен и урађени су уговори везани за гасовод "Саву" који је главни правац за снабдијевање природним гасом ". Напомињу да је овај гасовод, пројекат на који озбиљно рачуна "Србијагас" кроз учешће у изградњи гасовода "Јужни ток".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана