Укинути порез на донације

Срђан Шекара
Укинути порез на донације

СAРAЈЕВО - Члан Заједничке парламентарне Комисије за европске интеграције Иво Миро Јовић сматра да је некоректно да се плаћа порез на помоћ коју бх. институције очекују из иностранства.

- Тако они којима је потребна донација морају да плаћају порез који иде у јавну потрошњу у БиХ, која, опет, није имала слуха нити препознала потребу да им помогне тако што ће укинути ПДВ - истакао је Јовић.

Додао је да се и раније залагао за то да треба да "постоје сегменти који би морали бити изузети од плаћања овог пореза".

Јовић је рекао да ће се залагати за то да пројекти који се финансирају из ИПA фондова буду потпуно ослобођени од индиректног опорезивања, додавши да ће "увијек бити на страни оних рјешења која новац стављају у функцију развоја ".

- Одлука Савјета министара БиХ да се пред Парламентарном скупштином БиХ покрене иницијатива за измјене и допуне Закона о ПДВ-у, на начин да се од плаћања тог пореза изузму сви пројекти из претприступних фондова, добар је покушај да се побољша укупна економска ситуација - казала је члан  Заједничке парламентарне комисије за европске интеграције Милица Марковић.

Нагласила је да су претприступни фондови веома битни за БиХ, па се може очекивати да и све бх. институције предузму кораке како би што прије дошли до могућности коришћења средстава.

Посланик у Парламенту БиХ Момчило Новаковић не слаже се с тим да је потребно потпуно укинути ПДВ.

- Погрешан је приступ који подразумијева једнообразно ослобађање од плаћања ПДВ-а свих пројеката који се финансирају из претприступних фондова. Ту треба имати селективан приступ - каже Новаковић.   

Пројекти

Министар финансија БиХ Драган Вранкић је рекао да ће износ из ИПA фондова бити распоређен кроз три године за финансирање пројеката који произилазе из докумената Европско партнерство, ССП и годишњих извјештаја ЕУ о напретку БиХ на своме путу транзиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана