Укинуте царине за увоз репроматеријала

Ведрана Кулага
Укинуте царине за увоз репроматеријала

БAЊA ЛУКA - Укидањем и смањењем царинских стопа за увоз репроматеријала и сировина које се не производе или их нема у довољним количинама у БиХ, створени су услови за повећање производње, као и извоза и конкурентности домаћих производа на иностраном тржишту.

Казали су у Привредној комори РС након што је Дом народа Парламента БиХ јуче усвојио измјене и допуне Закона о царинској тарифи БиХ.

Овим измјенама биће омогућен бесцарински увоз сировина за одређене индустријске гране, а намјера Савјета министара БиХ, који је предлагач Закона, била је да подстакне домаћу производњу и повећа њену конкурентност.

Усвајањем овог Закона увоз без плаћања царине, биће омогућен за одређене сировине потребне произвођачима и прерађивачима из области металне, текстилне индустрије и пољопривредне производње.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић истакао је да је УИО спремна да почне примјењивати измјене и допуне овог Закона.

- Овим измјенама, између осталог, укида се царинска стопа приликом увоза природног и вјештачког крзна и производа од крзна, као и за велики спектар производа од челика и жељеза. Стопа царине за алуминијум и производе од алуминијума смањује се са десет на 7,5 одсто - рекао је Ковачевић.   

Измјене су, додаје Ковачевић, предвиђене и за увоз појединих врста посебних тканина, гдје се царинска стопа смањује са десет на 6,3 одсто, односно да десет на четири одсто.

У Привредној комори истичу да се усвајањем ових измјена и допуна Закона посебно значајни ефекти очекују у производњи обуће.

- Царина за набавку репроматеријала који се користи за производњу обуће смањује се са 15 на три одсто, што ће подстаћи предузећа да иду у правцу развоја властитог производа, чиме ће бити повећана и њихова конкурентност - рекли су у Комори.

Додају да су приједлози и очекивања пословне заједнице за смањење и укидање царинских стопа на репроматеријале били много шири него што је то овим Законом регулисано.

Проблеми

У Привредној комори РС сматрају да дебаланс у спољнотрговинској размјени Српске са иностранством може бити смањен већом контролом при увозу робе.

- Неопходно је предузети активности на пооштравању контроле квалитета при увозу робе у складу са важећим прописима, те активности на опремању и модернизацији лабораторија у циљу оспособљавања и акредитовања за ефикасну контролу квалитета  - рекли су у Комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана