Укинут стечајни поступак у Жици

Марина Чигоја
Укинут стечајни поступак у Жици

БAЊA ЛУКA - Окружни суд Источно Сарајево укинуо је стечајни поступак у фабрици "Жица" Ново Горажде, потврдио је "Гласу Српске" директор ове фабрике Дражен Перендија.

Он је рекао да је Окружни суд Источно Сарајево уважио све чињенице које су достављене у оквиру жалбе на одлуку Основног суда Соколац који је у новембру прошле године увео стечај у предузећу, на приједлог ликвидационог управника Привредне банке Српско Сарајево.

- Првостепена пресуда била је изазвана под великим утицајем политике и то је другостепени суд у Источном Сарајеву утврдио. Потраживања Привредне банке Српско Сарајево, која је покренула стечајни поступак, у потпуности су намирена - рекао је Перендија.

Он је рекао да производња у овој фабрици није била прекинута, иако је, према Закону о стечају, то могло да се догоди.

- Од средине јануара, када су се сви радници вратили са одмора, производња се одвија у пуном капацитету - казао је Перендија.

Додао је да су крајем децембра прошле године исплатили радницима плате за децембар, а да су измирене и све обавезе према држави.

- Пореска управа РС у контролама је утврдила да су све обавезе према држави измирене закључно са 31. децембром прошле године - рекао је Перендија и нагласио да су јуче уговорене наруџбе, са којима ће фабрика "Жица" имати обезбијеђено тржиште за прву половину ове године.

- Своје производе највише извозимо на тржиште Словачке, Словеније, Македоније, Хрватске и Србије. Производи од жице, које пласирамо нашим сталним партнерима у Словачку и Словенију, код њих се прерађују у дијелове за аутомобилску индустрију који се испоручују на њемачко тржиште аутомобилске индустрије - појаснио је Перендија.

Основни суд Соколац прогласио је стечај у овом предузећу  због нагомиланог дуга за неизмирени кредит некадашњој Привредној банци Српско Сарајево која је у ликвидацији.

Кривична пријава

Дражен Перендија је рекао да је пријава, коју је руководство предузећа поднијело против бившег директора Мирослава Крунића још увијек у поступку у Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву.

- Сматрам да ће се у истрагу у овом случају укључити и SIPA, јер је непојмљиво да човјек који се терети за милионске штете, кривично не одговара - рекао је Перендија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана