Укидање возова неће узроковати директне финансијске штете у региону

Агенције
Укидање возова неће узроковати директне финансијске штете у региону

Београд - Директор Медија центра “Железница Србије” Ненад Станисављевић рекао је да би укидање 46 међународних возова, како предлажу Хрватске жељезнице, довело до драстичног смањења путничког жељезничког саобраћаја у региону, али да не би имало директне финансијске штете, преносе агенције.

Станисављевић је рекао да је за сљедећу седмицу заказан састанак представника путничког саобраћаја Србије и Хрватске на коме ће бити ријечи о евентуалном успостављању појединих линија и возова.

Он је додао “Железнице Србије” предлажу да се сачувају двије квалитетне везе између Србије и Хрватске, односно ка БиХ и Словенији, што би значило увођење једног дневног и једног ноћног воза, који би саобраћао по траси садашњег воза који из Београда иде преко Хрватске и Словеније за Филах.

- Та два воза би практично покрила те две најфреквентније релације према Хрватској - рекао је Станисављевић, напоменувши да су и Грци још прије двије године обуставили цјелокупан међународни жељезнички саобраћај.

Станисављевић је навео да су Хрватске жељезнице оставиле могућност да се евентуално плаћа коришћење њихове инфраструктуре, што би значило да би Србија и БиХ за воз који саобраћа из Београда за Сарајево требало да плате Хрватској на годишњем нивоу око 650.000 евра.

- С обзиром на број путника и очекивани број путника, тешко да би се то могло вратити и нама и бх. Железницама - рекао је Станисављевић.

Он је навео да укидање ових возова не би значило неку економску штету за Србију, али би путницима из Србије било онемогућено да на најјефтинији начин путују преко Хрватске.

Станисављевић је рекао да у укупном приходу “Железница Србије”, путнички жељезнички саобраћај учествује са само 15 одсто, а тако је и код других жељезничких управа.

Према његовим ријечима, од најављених 46 возова, њих десет саобраћа између Хрватске и Србије, а од тог броја шест неће саобраћати.

Он је подсјетио да су Хрвати приједлог за укидање 46 возова због економских разлога, изнијели и на међународној конференцији реда вожње, с тим што постоји могућност да се за поједине возове плати приступ хрватској инфраструктури.

Представници синдиката жељезничара Хрватске, БиХ, Словеније и Србије успротивили су се тој иницијативи, јер би то изазвало међусобну прометну изолацију ових земаља у жељезничком саобраћају и угрозило њихову повезаност с Европом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана