Укидање царине погурало увоз аута на струју

Милијана Латиновић
Укидање царине погурало увоз аута на струју

БАЊАЛУКА - БиХ је за девет мјесеци ове године увезла 40 електричних аутомобила у вриједности већој од 2,3 милиона марака, а скоро половина тих четвороточкаша у земљу је стигла након што је у јулу укинута царина на њихов увоз.

Савјет министара БиХ је тада донио одлуку и о смањењу царинске стопе за увоз хибридних возила са 15 на пет одсто, а ове олакшице на снази су до краја године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од 40 електричних возила која су увезена у овој години најскупљи је био “порше тајкан гтс” који је плаћен скоро 190.000 марака, а увезен је из Њемачке. Аутомобили на струју на домаће тржиште стизали су и из САД, Француске, Италије и Кореје.

У УИО наводе да је до краја септембра ове године у БиХ увезено и 421 хибридно возило, у вриједности нешто већој од 22 милиона марака.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је 40 аутомобила за једну земљу и даље мала бројка.

- Сигурно да је укидање царина на увоз електричних аутомобила допринијело и том повећању увоза, који је и даље на ниском нивоу. Треба узети у обзир да су то скупа возила, а да ли ће бити неких других субвенција уз ослобађање од царине, за сада немам информацију. Ако и има одређених средстава, сматрам да их треба улагати у подизање домаћих капацитета, развој нових технологија и дигитализацију, а подршку у виду нових олакшица за увоз скупоцјених аутомобила можда би требало оставити за неко срећније вријеме - истакао је Ћорић.

Економиста Зоран Павловић наглашава да је очигледно да је одлука Савјета министара стимулативна, јер је двомјесечни увоз након укидања царине готово сустигао полугодишњи.

- Борба за чистију природу подразумијева и стимулацију при куповини електричних аутомобила, како би се њиховим коришћењем смањило загађење. Укидање царина је допринијело повећању увоза електричних возила, а дугорочно посматрајући, усљед ове кризе и енормног раста цијене горива куповина електричних аутомобила се показује као добро опредјељење - рекао је Павловић, нагласивши да свакако треба повећати број мјеста за пуњење тих возила. 

Павловић је истакао да треба тражити моделе и још више стимулисати куповину ових четвороточкаша, те подсјетио да је Влада ФБиХ недавно изабрала 33 корисника за додјелу субвенција приликом куповине електричних и хибридних аутомобила.

Пуњачи

БиХ је недавно добила интернет платформу са мапом пунионица за електрична возила у земљи. На тој мапи приказана су 173 пуњача са 205 конектора, који су углавном смјештени у великим градским центрима. Углавном се налазе у склопу ресторана, хотела и трговачких центара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана