Укида се ограничење цијене од десет одсто

Далиборка Секулић
Укида се ограничење цијене од десет одсто

БAЊA ЛУКA - На обвезнице Републике Српске, чије се трговање на Бањалучкој берзи, послије четворомјесечне паузе, наставља од сутра, укида се цјеновно ограничење од десет одсто, потврдили су на берзи.

Ради се о обвезницама ознаке РСРС-О-A, РСРС-О-Б, РСОД-О-A, РСОД-О-Б, РСИО-О-A, емитента Република Српска.   Правилима Бањалучке берзе није дозвољено закључивање послова са хартијама од вриједности на службеном берзанском тржишту по цијени која одступа више од десет одсто од задњег службеног јединственог курса претходног дана трговања.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић објаснио је да интерес инвеститора може да буде такав да цијена наведених обвезница од 13. маја одступа више од десет одсто у односу на цијену прије укидања права на трговање 16. јануара ове године.

- Ово је могуће, с обзиром да се овим обвезницама на Бањалучкој берзи није трговало четири мјесеца и да је ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о утврђивању и начину измирења дуга Републике Српске. Такође,  промијењен је основ по којем су емитоване те обвезнице, а тиме и права која имају власници и купци тих обвезница, а приближио се и рок доспијећа обвезницама - казао је Лакић.

Бањалучка берза донијела је одлуку, каже Лакић, да укине на одређени период цјеновно ограничење како би се цијене могле формирати на оном нивоу на којем инвеститори сматрају да је то реално.

- Овим се избјегава могућност да цјеновно ограничење буде ограничавајући фактор за слободну трговину обвезницама РС. Бањалучка берза ће цјеновно ограничење поново увести 1. јуна ове године, до када се очекује да би цијене требало да буду формиране - рекао је Лакић.

Разлог за овакав потез Бањалучке берзе, објашњава Лакић, је то што је за очекивати да сада интерес инвеститора за ове обвезнице буде другачији него раније.

- Иако се укида цјеновно ограничење и даље су на снази прекинуте аукције, што значи да ако цијена буде одступала више од три одсто у односу на претходну цијену, инвеститорима се оставља додатних 15 минута да реагују - рекао је Лакић.

Трансакције у том случају, објашњава Лакић, се неће закључивати, како би сви инвеститори могли да своју трговину прилагоде новим условима трговања.

Конференција

У хотелу "Босна" у Бањој Луци данас се одржава Четврта међународна конференција Бањалучке берзе под називом "Инвестиционе могућности на тржишту капитала РС". Учешће на конференцији узели су релевантни менаџери и директори, брокери, као и и представници свих релевантних институција из РС и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана