Укида се најдужа авио-линија на свијету

Танјуг
Укида се најдужа авио-линија на свијету

Најдужа комерцијална ваздухопловна линија на свијету угашена је данас без помпе, након што је у Сингапур слетио посљедњи авион Сингапур ерлајнса (SIA), послије 19-часовног непрекидног путовања из Њујорка.

Авион на лету SQ 21 слетио је данас на сингапурски аеродром Чанги, окончавши девет година дугу линију, као што је било планирано у оквиру реструктуре и обнове флоте, преноси агенција Франс прес.

Путницима на посљедњем лету линије Сингапур-Њујорк уручени су симболични поклони и сертификати, рекао је портпарол SIA.

Аналитичари наводе да је раст цијена горива од 2004, када је линија дуга 15.335 километара лансирана, учинио линију економски неодрживом.

Пет "ербаса А340-500" који су летели за Њујорк, SIA ће заменити Ербасовим суперџамбо моделима "А380", већим, али и енергетски ефиксанијим авионима, који нису погодни за тако дуге летове.

Авиони SIA на линији Сингапур-Њујорк имали су 100 седишта, од којих су сва у бизнис класи. Цијена повратне карте од 14.000 сингапурских долара (8.284 евра) веома је скупа, али су путници за њу добијали комфоран лет и могли су да уштеде вријеме које би иначе изгубили на пресједању.

Након гашења линије Сингапур-Њујорк, три линије дијеле "титулу" најдуже на свијету: Дубаи-Хјустон, Дубаи-Лос Анђелес и Јоханесбург-Атланта, уз просјечно трајање лета од 16 сати и 20 минута.

По пређеној километражи, најдужи је лет аустралијског Квантаса из Сиднеја за Далас, али он захваљујући повољним вјетровима траје 15 сати и 20 минута.

SIA ће наставити да лети на линији Сингапур-Њујорк, али сада са слетањем у Франкфурту. Портпарол Ербаса наводи да су у току преговоти са неколико потенцијалних оператера пет авиона "А340-500", на којима је претходно летео SIA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана