УИО БиХ: Ускладиштена роба у вриједности десет милиона КМ

Агенције
УИО БиХ: Ускладиштена роба у вриједности десет милиона КМ

Бањалука - У складиштима Управе за индиректно опорезивање БиХ тренутно се налази одузета роба у вриједности од десет милиона КМ, преносе агенције.

Од тог износа роба у вриједности од седам милиона КМ је правоснажно одузета, што значи да су поступци пред надлежним судовима окончани, док је роба у вриједности од три милиона КМ привремено одузета и служи као доказни материјал у поступцима пред надлежним судовима који се још воде.

Прошле године из складишта УИО изашло је робе у вриједности од два милиона КМ, од чега је дио робе у вриједности од 1,5 милиона КМ уништен у складу са одлукама надлежних судова, а већином је ријеч о акцизој роби попут цигарета.

Дио робе у вриједности од 500.000 КМ продана је путем аукција, лицитација или директних продаја.

УИО је у прошлој години организовала 91 аукцију и директну продају, а приходи од продане робе уплаћују се на Јединствени рачун УИО и дијеле корисницима заједно са свим осталим приходима од индиректних пореза.

Велики број аутомобила одузетих због царинских прекршаја који се налазе у складиштима УИО, не могу се продати јер не задовољавају стандарде дефинисане законском легислативом за увоз у БиХ.

У складиштима УИО тренутно има 1.509 возила за која постоје правоснажне пресуде пред надлежним судовима.

Управни одбор УИО задужио је Управу да пропише процедуру уништења одузете робе у складу са важећим законским прописима, те да се уништи роба која испуњава услове за то.

На овај начин биће смањени трошкови дугогодишњег складиштења одузете робе, који на годишњем нивоу износе око 340.000 КМ.

Царински прекршаји

Због сумње да су почињени царински прекршаји,службеници УИО су у прва четири мјесеца ове године поднијели 236 захтјева за покретање прекршајног поступка надлежним судовима у БиХ, док је одузета роба у вриједности од милион марака.

Међу привремено одузетом робом највише има сунчаних и диоптријских наочара, разних текстилних производа, сатова, аутомобила и дијелова за аутомобиле, таблета виагра, мобилних телефона, козметике, цигарета.

Службеници УИО у прошлој години поднијели су 472 захтјева за покретање прекршајног поступка, док је вриједност одузете робе била два милиона марака.

Током прошле године највише је одузето разних текстилних производа, кафе и производа од кафе, моторних возила, разне техничке робе, намјештаја, цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана