УИО БиХ: Повећање поврата ПДВ-а за 16,7 одсто

Агенције
УИО БиХ: Повећање поврата ПДВ-а за 16,7 одсто

Бањалука - У БиХ је за првих пет мјесеци ове године исплаћено поврата ПДВ-а за 16,7 одсто више него у истом периоду прошле године, што је резултирало мањком прихода од 37 милиона КМ, наводи се у Извјештају Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ, преносе агенције.

У мају ове године наплаћено је 3,3 одсто више бруто прихода од индиректних пореза него у мају прошле године, али је због већег пораста поврата ПДВ-а раст нето прихода од индиректних пореза износио 2,8 одсто.

Позитивна кретања у мају довела су до смањења дубиозе код прихода од акциза, док је код нето ПДВ-а дошло до симболичног смањења.

У мају ове године забиљежено је снажно повећање наплате акциза на дуван од 14,8 одсто, на домаће деривате нафте од 34,1 одсто и групацију производа коју чине алкохол, пиво, вино, алкохолна и безалкохолна пића од 7,1 одсто.

Снажан пораст прихода од акциза на цигарете односи се углавном на цигарете које су увезене из Хрватске.

Одјељење за макроекономску анализу истиче да су остварена ранија предвиђања према којима ће произвођачи цигарета из Хрватске, с циљем задржавања тржишта БиХ након уласка у ЕУ, примијенити стратегију што дужег одгађања примјене царина.

С обзиром на висок удио цигарета из Хрватске у тржишту БиХ може се очекивати да ће гомилање залиха цигарета прије 1. јула довести до значајног пада прихода од акциза у наредних неколико мјесеци, наводи се у Извјештају Одјељења за макроекономску анализу УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана