УИО БиХ: Наплаћено 3,2 милијарде КМ увозних дажбина

Agencije
УИО БиХ: Наплаћено 3,2 милијарде КМ увозних дажбина

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање БиХ наплатила је прошле године 3,2 милијарде КМ увозних дажбина, рекли су у УИО БиХ, јавиле су агенције.

Увезено је 46.986 путничких моторних возила на које је наплаћено 105 милиона КМ дажбина.
Стандардна стопа царине на увоз путничких моторних возила у БиХ износи 15 одсто и 17 одсто ПДВ-а, а половних аутомобила из земаља чланица ЕУ три одсто и 17 одсто ПДВ-а.
На увоз аутомобила поријеклом из ЕУ царина ће бити потпуно укинута почетком наредне године и од тада ће се плаћати само ПДВ.
У БиХ прошле године увезено је 3.978 тона жестоких алкохолних пића на која су наплаћене увозне дажбине износиле 26 милиона КМ.
Ова пића највише су се увозила из Хрватске, Србије, Словеније, Грчке, Велике Британије, Аустрије, Њемачке.
У БиХ прошле године је увезено 137.944 тона пива на које су наплаћене дажбине од 61 милиона КМ. Пиво се највише увозило из Хрватске, Србије, Македоније и Словеније.
УИО БиХ поднио је прошле године 472 захтјева за покретање прекршајног поступка надлежним судовима у БиХ због сумње да су учињени царински прекршаји, а вриједност привремено одузете робе износила је два милиона КМ.
Прошле године највише је одузето текстилних производа, кафе и производа од кафе, моторних возила, разне техничке робе, намјештаја и цигарета.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана